U želji da što kvalitetnije troše svoj novac, ali i sa sve razvijenijom sviješću o negativnim utjecajima turizma, danas putnici sve češće teže za regenerativnim iskustvima koja pozitivno utječu na odredišta, pridonose očuvanju divljih vrsta, zaštiti prirode i lokalnoj zajednici. Sve se više preispituju dobivene ili ponuđene "vrijednosti" različitih aspekata putovanja, a uz financijski argument, osjetno se više ustraje i na onom ekološkom.

Istraživanje platforme Booking.com o održivim putovanjima pokazuje da je takvo putovanje prioritet i za putnike iz Hrvatske, a čak 74 posto Hrvata odgovorilo je da već u sljedećih 12 mjeseci želi putovati održivije.

Isto istraživanje osvijetlilo je veliku podjelu putnika: dok je manjina, njih oko 20 posto, spremna plaćati više da bi pozitivno utjecala na okoliš, drugi izbjegavaju održivija putovanja jer ih smatraju preskupima.

Unatoč financijskim preprekama, postoji velika želja za održivim rješenjima – a pogotovo onima koja ne utječu na budžet. Putnici često svoje male održive navike prakticiraju i na putovanjima, što je svakako pozitivan trend, a brojevi pokazuju da je on u prošloj godini znatno ojačao.

Svoj otisak na putovanjima možete smanjiti s nekoliko promjena u svojoj rutini, od kojih vas većina neće stajati ništa, a garantirano ćete se i sami osjećati bolje. Pokušajte se već na sljedećem putovanju pridržavati nečega s popisa koji slijedi.

  1. Kupujte karte za direktne letove.
  2. Putujte izvan špice sezone kako biste izbjegli gužve.
  3. Bukirajte održivi(ji) smještaj.
  4. Isključite klima-uređaj, svjetla i aparate u smještaju kada niste u njemu. 
  5. Koristite isti ručnik više puta.
  6. Reciklirajte otpad.
  7. Kupujte lokalno.
  8. Koristite vrećice za višekratnu upotrebu.
  9. Nosite vlastitu bocu za vodu, također za višekratnu upotrebu.
  10. Razgledavajte znamenitosti pješice, biciklom ili javnim prijevozom. 

Druga najveća prepreka održivosti na putovanjima, prema mišljenju putnika, nedostatak je održivih opcija putovanja u turističkoj ponudi. Većina putnika traži autentična iskustva reprezentativna za lokalnu kulturu, a dio njih ne zna kako pronaći takva putovanja, ture i aktivnosti.

Kako bi putnicima olakšali pronalaženje i rezerviranje održivijih opcija za putovanja, jedna od najpoznatijih putničkih platformi Booking.com uvela je oznaku Održivi objekt za smještaje diljem svijeta. Novost su i pretraga i rezervacija ekološki prihvatljivijih taksija i rent-a-cara, a već sada, nakon što rezervirate smještaj, možete kupiti karte za javni prijevoz na svome odredištu.

Prilika za ekološki i sjajni odmor: Razmislite o puno povoljnijim spavaćim kolima umjesto aviona Vlak - 5 Vlak ilustracija Putovanje vlakom +0 Vlak

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju