1. Susjedi se ne mogu žaliti na buku

Jedan od najpoznatijih podzemnih i raspjevanih bisera Španjolske, špilje Nerja svakako su htjele postati više od samo običnih turističkih destinacija ukrašenih stalaktitima i stalagmitima. U njima se često održavaju koncerti i mali festivali narodne glazbe. Kompleks je podijeljen u dvije cjeline i obje sadrže izložbene galerije, pa ondje u staklenim vitrinama možete vidjeti ljudski kostur koji je pronađen u špilji. Osim toga, istraživanjem su otkriveni i keramika i alati, pa čak i mala umjetnička djela pračovjeka stara desetke tisuća godina. Zbog svoje ljepote i bogatstva koje sadrže špilje Nerja su nedugo nakon otvaranja proglašene povijesnim umjetničkim spomenikom, a kasnije i imovinom od kulturnog interesa.

Jedne od najpoznatijih podzemnih i raspjevanih bisera Španjolske su špilje Nerja Jedne od najpoznatijih podzemnih i raspjevanih bisera Španjolske su špilje Nerja (Foto: Getty Images)

2. Općina u kojoj nema policije, nasilja ni kriminala

Što se detaljnije opisuje zemlja flamenca, sve više djeluje kao utopija, a tome svakako u prilog ide i moderna demokracija koju prakticira općina Marinaleda na jugu Španjolske, u kojoj nema nasilja, policije, kriminala ni nezaposlenosti. Iako je cijela država u dugu, tamo stanovništvo živi s prosječnom plaćom od oko 9200 kuna. Većina populacije udružena je u kolektiv koji obrađuje zemlju na farmi i proizvodi hranu u općinskoj tvornici za konzerviranje. Sve važne odluke donose se direktnim demokratskim putem na tjednim sastancima, kojima u prosjeku prisustvuje oko četiri stotine mještana. Mnogi Španjolci i stranci žele ovdje živjeti, čemu svjedoči i dugačka lista čekanja za useljenje.

3. Mostovi koje je volio i Hemingway

Još jedno savršeno mjesto krije se u španjolskoj regiji Malaga. Na liticama na visini od 750 metara iznad mora smjestio se mali gradić Ronda, o čijim je ljepotama pisao čak i sam Hemingway. Za njega je Ronda prava lokacija za medeni mjesec, a romantici će u prilog svakako ići i rijeka Grande, koja tvori duboki kanjon El Tajo. Mostovi koji prelaze kanjone među glavnim su atrakcijama i simbolima grada, koji na slikama zbog svojeg položaja djeluje gotovo nestvarno. Stari most tamo je već više od 400 godina, dok je Novi most izgrađen u 18. stoljeću i unutar njega se nekad nalazila mala tamnica za mučenje zatvorenika zbog burne povijesti. Upravo zato u gradiću možete posjetiti Muzej bandita, ali ako ste ipak više okrenuti umjetnosti, nećete propustiti zgradu palače Marques, koja je sezonski otvorena kao mali muzej renesanse.

4. Šetnja duž ulice Calleja de las Flores

Planirate li putovanje na proljeće, oduševit će vas uličica u staroj židovskoj četvrti nedaleko od Velike džamije u Cordobi Calleja de las Flores. Ovo je jedna od najljepših i najpopularnijih ulica, koju krase fasade ukrašene cvijećem u plavim lončićima. Osvijetljena je starim lampama i uska taman toliko da dva prolaznika mogu istovremeno proći njome. Uličica je savršena kulisa za razglednicu iz ove zemlje jer osim cvijeća i boja koje bi krasile sliku, ona završava na malom trgu nalik unutarnjem dvorištu s fontanom, čiji su zidovi ukrašeni dekoracijama, a ondje je smještena i jedna mala suvenirnica. Iako se uličica čini malena, zbog njezinih čarolija u njoj ćete se zadržati puno duže nego što ste možda planirali.

Calleja de las Flores uska je taman toliko da dva prolaznika mogu istovremeno proći njome Calleja de las Flores uska je taman toliko da dva prolaznika mogu istovremeno proći njome (Foto: Getty Images)

5. Pravo osvježenje uz nezaobilaznu juhu gazpacho

Puno toga vrijedi posjetiti u Sevilli, pa je ponekad zbog dugih šetnji ipak lakše tek nešto prigristi s nogu, no Sevilla i za to nudi rješenje. Tradicionalna andaluzijska juha gazpacho od sirovog povrća može se piti i iz čaše, ne treba se kuhati i jede se hladna. Služi kao vrsta gastronomskog aperitiva tijekom ljeta i priprema se od svježe rajčice i drugog sirovog povrća. U ljetnim mjesecima nema boljeg od osvježavajućeg obroka za putoholičare koji maksimalno žele iskoristiti vrijeme.

6. Gorka naranča kao proizvođač električne energije

Da se u Andaluziji razmišlja izvan okvira, dokazuje i višak naranči koje će se u budućnosti koristiti za proizvodnju električne energije. Možda ste već čuli alternativni naziv za gorku naranču, vrstu naranče koja je na Mediteran, tj. u Španjolsku stigla u 10. stoljeću. Sevilla je njima toliko bogata da ih ne stignu toliko ni pojesti ni izvesti. Stoga su se dosjetili još jednog genijalnog načina za njezinu upotrebu – upotrebljavat će metan iz preostalih naranči i tako pokretati generatore za postrojenja koja pročišćavaju vodu. U gradu koji ima čak 48.000 drveća naranče ovo znači 5,7 milijuna kila naranči koje se svake godine skupe prije zime. Od toga će 35 tona naranči biti iskorišteno za proizvodnju električne energije, što je samo jedan korak u španjolskom planu da se pri proizvodnji električne energije u potpunosti osloni na obnovljive izvore energije do 2050. godine.

Dok se ne odvažimo otputovati u Sevillu, koja svojim šarmom osvaja na prvu, okuse i mirise Andaluzije vrlo lako sami možemo dovesti u svoju kuhinju. Povrće za hladnu juhu gazpacho, bogatu nutritivnim vrijednostima koje se ne gube jer juhu ne treba kuhati, ali i ostala jela koja će upotpuniti šarm ove kulture možete pronaći u tjednu okusa Andaluzije na policama Lidla od 20. do 26. lipnja. U istom tjednu okusima možete otputovati i u Ameriku jer vas tada u obližnjem Lidlu očekuju i poslastice za kojima Amerikanci luduju.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju