Španjolci od ostataka gorke naranče proizvode struju i prije nego što pojedu bilo koje voće ili povrće, u potpunosti ga ogule. To nam se ne čini čudnim ako pomislimo na avokado ili bananu, ali oni gule i trešnje, breskve, jabuke Ipak, za to postoji vrlo jednostavno objašnjenje – ljudi u ruralnim regijama bili su siromašni i nisu uvijek imali pristup čistoj vodi.

Guljenjem povrća i voća pokušavali su se zaštititi od štetnih bakterija i bolesti. Nije ni čudo da su osmislili i svoj način pripremanja juhe. Ono što je nama tradicionalno toplo jelo ''na žlicu'', Španjolcima je servirano u čaši i jede se hladno, zbog čega nijedna namirnica ne gubi svoju nutritivnu vrijednost.

Gazpacho - 9 Gazpacho - 9 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Mi smo se odlučili gazpacho pripremiti na tradicionalan način, pa ćemo, baš kao i oni, svako povrće tijekom pripreme oguliti. Iako namirnice za ovo jelo nisu egzotične, ova sirova juha u trenu će nas odvesti u samo središte Andaluzije srknemo li je iz čašice, a baš sve potrebne namirnice možemo naći u obližnjem Lidlu.

Gazpacho - 12 Gazpacho - 12 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

RECEPT ZA TRADICIONALNU JUHU GAZPACHO

Sastojci

  • 1/2 kilograma svježih rajčica
  • 1 svježi krastavac
  • 1 manji luk
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 crvena paprika
  • Maslinovo ulje
  • 2 žlice aceta balsamica
  • 6 - 7 listića bosiljka
  • Sol i papar

Gazpacho - 11 Gazpacho - 11 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Priprema:

  1. Ogulite povrće, u potpunosti ga očistite od koštica te sve dodajte u blender uz dodatak octa, soli i maslinova ulja. Začinite po želji i blendajte dok ne dobijete glatku smjesu.
     
  2. Držite smjesu u hladnjaku ili sat vremena u zamrzivaču pa ponovno štapnim mikserom razradite juhu kako bi bila ledeno hladna za dodatno osvježenje.

  3. Poslužite juhu u ohlađenim čašicama i uživajte. Dobar tek!
     

Gazpacho - 2 Gazpacho - 2 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Mi smo gazpacho odlučili pripremiti onako kako ga Španjolci tradicionalno spravljaju, a vi se možete dodatno poigrati s povrćem i tradiciji dodati svoj štih uz okus omiljenih povrtnih namirnica.

Uživajte u juhi s okusima Andaluzije, a sve ostale namirnice ostala jela koja će upotpuniti šarm ove kulture možete pronaći u tjednu okusa Andaluzije na policama Lidla od 20. do 26. lipnja. Isti tjedan u vašem obližnjem Lidlu moći ćete uživati i u specijalitetima preko bare. Okusite SAD od zapadne do istočne obale, isprobajte od sladoleda s maslacem od kikirikija do sočnih burgera u američkom stilu za koje ćete baš sve za izradu pronaći u Lidlu.
 

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom LIDL po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju