Španjolci od ostataka gorke naranče proizvode struju i prije nego što pojedu bilo koje voće ili povrće, u potpunosti ga ogule. To nam se ne čini čudnim ako pomislimo na avokado ili bananu, ali oni gule i trešnje, breskve, jabuke… Ipak, za to postoji vrlo jednostavno objašnjenje – ljudi u ruralnim regijama bili su siromašni i nisu uvijek imali pristup čistoj vodi.
Guljenjem povrća i voća pokušavali su se zaštititi od štetnih bakterija i bolesti. Nije ni čudo da su osmislili i svoj način pripremanja juhe. Ono što je nama tradicionalno toplo jelo ''na žlicu'', Španjolcima je servirano u čaši i jede se hladno, zbog čega nijedna namirnica ne gubi svoju nutritivnu vrijednost.
Gazpacho - 9 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
Mi smo se odlučili gazpacho pripremiti na tradicionalan način, pa ćemo, baš kao i oni, svako povrće tijekom pripreme oguliti. Iako namirnice za ovo jelo nisu egzotične, ova sirova juha u trenu će nas odvesti u samo središte Andaluzije srknemo li je iz čašice, a baš sve potrebne namirnice možemo naći u obližnjem Lidlu.
Gazpacho - 12 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
RECEPT ZA TRADICIONALNU JUHU GAZPACHO
Sastojci
- 1/2 kilograma svježih rajčica
- 1 svježi krastavac
- 1 manji luk
- 1 režanj češnjaka
- 1 crvena paprika
- Maslinovo ulje
- 2 žlice aceta balsamica
- 6 - 7 listića bosiljka
- Sol i papar
Gazpacho - 11 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
Priprema:
-
Ogulite povrće, u potpunosti ga očistite od koštica te sve dodajte u blender uz dodatak octa, soli i maslinova ulja. Začinite po želji i blendajte dok ne dobijete glatku smjesu.
- Držite smjesu u hladnjaku ili sat vremena u zamrzivaču pa ponovno štapnim mikserom razradite juhu kako bi bila ledeno hladna za dodatno osvježenje.
-
Poslužite juhu u ohlađenim čašicama i uživajte. Dobar tek!
Gazpacho - 2 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
Mi smo gazpacho odlučili pripremiti onako kako ga Španjolci tradicionalno spravljaju, a vi se možete dodatno poigrati s povrćem i tradiciji dodati svoj štih uz okus omiljenih povrtnih namirnica.
Uživajte u juhi s okusima Andaluzije, a sve ostale namirnice ostala jela koja će upotpuniti šarm ove kulture možete pronaći u tjednu okusa Andaluzije na policama Lidla od 20. do 26. lipnja. Isti tjedan u vašem obližnjem Lidlu moći ćete uživati i u specijalitetima preko bare. Okusite SAD od zapadne do istočne obale, isprobajte od sladoleda s maslacem od kikirikija do sočnih burgera u američkom stilu za koje ćete baš sve za izradu pronaći u Lidlu.
Sadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom LIDL po najvišim profesionalnim standardima.