Kada biste za neku zemlju čuli da je u Guinnessovoj knjizi rekorda, dio slavnog povijesnog Puta svile i za atrakciju ima ogroman krater koji gori skoro 50 godina, prozvan Vratima pakla, vjerojatno biste pomislili da je riječ o turistički popularnoj destinaciji.

No, premda je riječ čak o relativno sigurnoj destinaciji (dakle, nije azijska ili bliskoistočna ratna zona) sa srdačnim i gostoljubivim stanovništvom, ova država ima manje od 10 000 turista godišnje. Kakva nepravda za – Turkmenistan!

Ova azijska zemlja nekad je igrala ključnu ulogu u Putu svile, pri čemu se istaknuo grad Merv rame uz rame sa slavnim Konstantinopolom i Damaskom. Zbog njegove važnosti čak mu tepaju nadimkom „Aleksandrija Margijana“ pri čemu je Margijana drevna pokrajina iz doba perzijskog carstva.

Turkmenistanski grad koji je možda još zanimljiviji, a u svakom slučaju bizarniji, jest prijestolnica Ašgabat. Relativno malen grad smješten je između pustinje Karakum i gorja Kopet-Dag, a na naslovnicama svjetskih medija proslavio se kao „apsurdni grad svjetskih rekorda“.

Tako je Ašgabat 2013. godine ušao u Guinnesovu knjigu rekorda kao grad s najvećom koncentracijom zgrada napravljenih od bijelog mramora. Ne samo to, već je rekorder i po broju fontana u javnom prostoru – dobro da to nitko tada nije rekao bivšem zagrebačkom gradonačelniku. Također, drži rekord za najveći panoramski kotač na zatvorenom: visok je 48 metara i nalazi se u zabavnom centru Alem.

Naravno, nemoguće je spominjati Turkmenistan bez spomena plinskog kratera Darvaza. Čak i ako vam ime ne zvuči poznato, prepoznali biste ga na slikama jer su obišle svijet i sve medije. Lokalno stanovništvo ih naziva Vratima pakla, a riječ je o krateru prirodnog plina s nevjerojatnim promjerom od 69 metara zbog kojeg izgleda kao paklena rupa u zemlji.

Sve je počelo 1970-ih kada su znanstvenici zapalili krater kako bi spriječili širenje metana. Ono što je trebala biti vatra od nekoliko dana pretvorilo se u plamen koji ne jenjava već skoro 50 godina. Srećom po turkmenistanski skromni turizam, upravo je ovo privlačilo tisuće turista „Bogu iza nogu“ samo kako bi ovo vidjeli.

No, prema najavama turkmenistanskih vlasti, Vrata pakla se zatvaraju zbog zaštite zdravlja lokalnog stanovništva i zaštite od potencijalne prirodne katastrofe.

To će vjerojatno uvelike utjecati na pad broja turista kojih je na vrhuncu bilo 15 000 u 2019. godini, a znamo što se sve nakon toga događalo. Pa ipak, s obzirom na osebujnost, kulturu, povijest i gostoljubivost ove zemlje, pogled na prosječnu brojku od jedva 10 000 turista godišnje izaziva samo upitnike nad glavom.

Nova odluka iz zemlje osebujnih političara: Zatvaraju se Vrata pakla? Vrata pakla - 1 Vrata pakla - 2 Vrata pakla - 3 +1 Vrata pakla - 5

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju