Vrata pakla – pod zlokobnim imenom krije se ogroman plinski krater u Turkmenistanu nastao prilikom bušenja na području velikog nalazišta nafte 1970-ih godina. Službeno se zove Darvaza, no zbog vatre koja u njemu gori već desetljećima, dobio je i strašan nadimak.

Vatru su zapalili sami geolozi kako bi spriječili širenje metana iz njega, te ekološku katastrofu koja bi mogla uslijediti. Doduše, malo su se preračunali. Bili su uvjereni da će vatra gorjeti tjedan dana, no ona još uvijek plamti 50 godina kasnije. Fotografije su obišle svijet i privukle desetke tisuća turista „Bogu iza nogu“ samo kako bi vidjeli ovo čudo.

Cijelo mjesto prekriva i sloj misterije jer se malo zna o danu kada je otkrivena ova vatrena rupa. Sovjetski znanstvenici strogo su zaštitili, pa čak i uništili, brojne dokumente koji svjedoče o događajima tih dana. Sve što se zna, došlo je od dva svjedoka koji su tada bili na mjestu događaja.

Tko je uživao, uživao je. Barem se tako čini s obzirom na to da su turkmenistanske vlasti najavile zatvaranje Vrata pakla iz istog razloga zbog kojih su i „otvorena“ – zaštite zdravlja lokalnog stanovništva i zaštite od prirodne katastrofe.

Zatvaranje je već jednom najavljeno 2010. godine, no ipak se nije ostvarilo, pa ako ste željni dalekog putovanja u pustinju Turkmenistana, možda još imate vremena. Očito nisu u žurbi ako ju nisu ugasili ni onaj prvi put kad su mislili da će gorjeti samo nekoliko dana…

Da je riječ o zemlji osebujnog političkog vodstva s nekonvencionalnim načinom vođenja zemlje, potvrđuje i bivši turkmenistanski predsjednik Gurbanguly Berdymukhamedov. Kada se prije nekoliko godina počelo javno nagađati o njegovoj smrti jer je nestao sa scene na nekoliko tjedana, svečano je obznanio svoju „živost“ video spotom u kojem drifta autom oko Vrata pakla. Okej… :D

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju