Planirate li put u Ujedinjeno Kraljevstvo, viza vam nije potrebna – sve što valja ponijeti sa sobom jest valjana putovnica ili osobna iskaznica (mora biti izdana nakon 1. siječnja 2003. godine).

Takva je barem trenutačna situacija, no što će se dogoditi od 31. siječnja, kad bi Otočani trebali izići iz Europske unije, tek ćemo doznati. Kako biste izbjegli eventualne komplikacije (poput promjene datuma leta jer nemate potrebni dokument), valja razmisliti o tome hoćete li putovati samo s osobnom iskaznicom ili za svaki slučaj pripremiti i putovnicu – pa čak i vizu kad za to dođe vrijeme. U hrvatskom Ministarstvu vanjskih i europskih poslova savjetuju putnike da prate situaciju.

"Trenutačno ne raspolažemo podatkom koji bi ukazivao na eventualnu promjenu navedenog režima putovanja nakon 31. siječnja 2020. O rezultatima pregovora EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva te možebitnim promjenama uvjeta ulaska i viznog režima Ujedinjenoga Kraljevstva javnost će biti obaviještena putem medija i mrežne stranice Ministarstva vanjskih i europskih poslova", napominju iz Služba za vize.

Dakle, ni Britanci, ni mi, a ni ostali još ne znamo hoće li se što i kada promijeniti, pa je najbolje da se prošećete do policijske postaje i ažurirate sve svoje dokumente, pogotovo ako su vam za oko zapeli neki povoljni letovi i uskoro se spremate primjerice u London.

7 najboljih mjesta za zimsko kupanje u susjedstvu Budimpešta Szechenyi Szechenyi +2 Gellert

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju