Krećete li u Ujedinjeno Kraljevstvo, viza vam nije potrebna – sve što valja ponijeti sa sobom jest valjana putovnica ili osobna iskaznica koja mora biti izdana nakon 1. siječnja 2003. godine. To potvrđuje i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

"Tijekom prijelaznoga razdoblja, od 1. veljače do 31. prosinca 2020., i dalje se na Ujedinjenu Kraljevinu i u Ujedinjenoj Kraljevini primjenjuje pravo EU-a. Uvjeti putovanja i ulaska građana EU-a u Ujedinjeno Kraljevstvo, uključujući i hrvatske državljane, ne mijenjaju se do 31. prosinca 2020. To znači da će hrvatski državljani i dalje ulaziti u Ujedinjeno Kraljevstvo bez vize, s valjanom putovnicom ili osobnom iskaznicom. O eventualnim promjenama uvjeta ulaska i režima putovanja nakon 31. prosinca 2020., u odnosu na građane EU-a, pa tako i hrvatske državljane, javnost će biti pravodobno obaviještena preko medija i mrežne stranice Ministarstva vanjskih i europskih poslova", piše mvep.hr.

Ovisno o dogovorima Velike Britanije i EU-a, do kraja 2020. godine nastupit će promjene vezane za dokumente koji će biti potrebni za ulazak u zemlju, kao i vozačkim dozvolama te europskim karticama zdravstvenog osiguranja.

Što se tiče dilema o tome vaditi li putovnicu ili ne, možete biti mirni do iduće godine – no neke promjene putnici će i dalje osjetiti. Bez obzira na to što će dokumenti za ulazak u zemlju ostati nepromijenjeni, CNN piše kako su izgledne dodatne provjere putnika, zbog čega će se stvoriti veće gužve na aerodromu. Bilo da putujete u Veliku Britaniju ili tek presjedate na jednom od aerodroma, dobro je osigurati si više vremena kako zbog dodatnih provjera ne biste propustili let ili kasnili.

Singapur - 4 Zanimljivosti Otvaraju (gotovo) sva vrata: Najmoćnije putovnice na svijetu

Kad je riječ o telefonskim računima i roamingu, HAKOM tvrdi da možemo biti mirni do kraja godine.

"Korisnici usluga elektroničkih komunikacija ne moraju strahovati zbog nepredviđenih troškova u roamingu jer će pravila i cijene za Ujedinjeno Kraljevstvo biti na snazi najmanje do 31. prosinca 2020., kada završava trenutačno dogovoreno prijelazno razdoblje i dokad bi se trebala dogovoriti sva pravila u budućim odnosima EU-a i Ujedinjenog kraljevstva. (…) I dalje ostaju na snazi isti uvjeti i cijene korištenja roaminga u Ujedinjenom Kraljevstvu prema pravilu 'U roamingu kao kod kuće' (eng. Roam Like At Home), kao i cijene međunarodnih poziva prema Ujedinjenom Kraljevstvu", piše hakom.hr.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju