Krećete li u Ujedinjeno Kraljevstvo, viza vam nije potrebna – sve što valja ponijeti sa sobom jest valjana putovnica ili osobna iskaznica koja mora biti izdana nakon 1. siječnja 2003. godine. To potvrđuje i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

"Tijekom prijelaznoga razdoblja, od 1. veljače do 31. prosinca 2020., i dalje se na Ujedinjenu Kraljevinu i u Ujedinjenoj Kraljevini primjenjuje pravo EU-a. Uvjeti putovanja i ulaska građana EU-a u Ujedinjeno Kraljevstvo, uključujući i hrvatske državljane, ne mijenjaju se do 31. prosinca 2020. To znači da će hrvatski državljani i dalje ulaziti u Ujedinjeno Kraljevstvo bez vize, s valjanom putovnicom ili osobnom iskaznicom. O eventualnim promjenama uvjeta ulaska i režima putovanja nakon 31. prosinca 2020., u odnosu na građane EU-a, pa tako i hrvatske državljane, javnost će biti pravodobno obaviještena preko medija i mrežne stranice Ministarstva vanjskih i europskih poslova", piše mvep.hr.

Ovisno o dogovorima Velike Britanije i EU-a, do kraja 2020. godine nastupit će promjene vezane za dokumente koji će biti potrebni za ulazak u zemlju, kao i vozačkim dozvolama te europskim karticama zdravstvenog osiguranja.

Što se tiče dilema o tome vaditi li putovnicu ili ne, možete biti mirni do iduće godine – no neke promjene putnici će i dalje osjetiti. Bez obzira na to što će dokumenti za ulazak u zemlju ostati nepromijenjeni, CNN piše kako su izgledne dodatne provjere putnika, zbog čega će se stvoriti veće gužve na aerodromu. Bilo da putujete u Veliku Britaniju ili tek presjedate na jednom od aerodroma, dobro je osigurati si više vremena kako zbog dodatnih provjera ne biste propustili let ili kasnili.

Putovnica Zanimljivosti Otvaraju (gotovo) sva vrata: Najmoćnije putovnice na svijetu

Kad je riječ o telefonskim računima i roamingu, HAKOM tvrdi da možemo biti mirni do kraja godine.

"Korisnici usluga elektroničkih komunikacija ne moraju strahovati zbog nepredviđenih troškova u roamingu jer će pravila i cijene za Ujedinjeno Kraljevstvo biti na snazi najmanje do 31. prosinca 2020., kada završava trenutačno dogovoreno prijelazno razdoblje i dokad bi se trebala dogovoriti sva pravila u budućim odnosima EU-a i Ujedinjenog kraljevstva. (…) I dalje ostaju na snazi isti uvjeti i cijene korištenja roaminga u Ujedinjenom Kraljevstvu prema pravilu 'U roamingu kao kod kuće' (eng. Roam Like At Home), kao i cijene međunarodnih poziva prema Ujedinjenom Kraljevstvu", piše hakom.hr.

Zaboravljeni srpski gradić koji je proslavilo "opasno" jugoslavensko superljepilo Pirot - 5 Pirot - 1 Pirot - 7 +3 Pirot - 2