Do Budimpešte iz Zagreba treba svega 3 do 4 sata vožnje automobilom, a zahvaljujući tome kraljica toplih i ljekovitih kupki sjajna je vikend-destinacija, ali s obzirom na sadržaje koje nudi, ima se što raditi i duže, najbolje cijeli tjedan.

Tradicija opuštanja u termalnim vodama u Budimpešti datira još iz prvog stoljeća. Mađarske banje jednako su popularne, ako ne i popularnije od neodoljive kuhinje – a oni koji jednom probaju taj užitak požele se vratiti. Zašamaraju vas ručnikom, nakon čega ste im zahvalni: Što je to tako čarobno u mađarskim banjama - pitaju se samo oni koji ih još nisu posjetili. 

Kupelji je puno, a osim po uređenju i sadržajima razlikuju se i prema cijenama te gužvama, ovisno o tome zalaze li ondje lokalci ili turisti. Neke od njih otvorene su i noću, a ponegdje su određeni dani u tjednu rezervirani za žene ili muškarce.

Tijekom tjedna gužve su manje, a cijene nešto niže. Odlučite li se za Széchenyi ili Gellért, isplati se probuditi ranije i ostati od između 6 i 9 sati jer tada ima najmanje turista. Kupanje u vrućoj vodi na otvorenim bazenima osobit je doživljaj tijekom tmurnih zimskih dana, a većina banja (osim Veli Bej i Király) omogućuje kupanje vani. Nudizam nije dozvoljen, ali u termama Rudas dopušten je danima koji su rezervirani samo za žene ili samo za muškarce.

Jedno je od iskustava snalaženje u labirintima koji vode od bazena do ormarića i sauna, ali na to ne treba gledati kao na gnjavažu, nego kao istraživanje. Temperature vode najčešće variraju od 30 do 40 stupnjeva, a korištenje hladnih bazena i sauna većinom je uključeno u cijenu.

Osim kupaćeg kostima trebat će vam i japanke i ručnik, kao i kapa za kupanje poželite li koristiti bazene. Najveći obožavatelji ljekovitih voda koje obiluju mineralima odlaze u Széchenyi, Rudas, i Lukács, gdje se mogu i piti, pa i ponijeti kući ako ponesete bocu. Sve banje osim Király dostupne su i u invalidskim kolicima.

Rudas Rudas (Foto: AFP)

Rudas

Izgrađene u 16. stoljeću, Rudas su najbolje turske toplice u Budimpešti. Posebne su zbog osmerokutnog bazena i kupole izrađene od obojenog stakla te masivnih stupova. Kompleks nudi termalne bazene, parne kupelji te saune. Na raspolaganju je 11 unutarnjih i jedan vanjski bazen. Nemojte propustiti kupanje na krovu u kupoli, a provjerite i uključuje li vaša ulaznica kupanje u vanjskim i unutarnjim bazenima.

Tijekom tjedna, sve dane osim utorka, koji je ženski dan, samo je muškarcima dopušten ulaz u turski dio. Tijekom vikenda vrve turistima, ali drugim se danima "lakše diše". Cijena je ulaznice oko 90 kuna, a studenti i seniori imaju popust. Radnim danima ulaznice su jetinije nego vikendom. Bazeni se otvaraju u 6 sati, saune od 8 i otvoreni su do 22 sata. Petkom i subotom noćno je kupanje od 22 do 4 sata, no tada se ne može koristiti i sauna. 

Gellért

Kupanje u termalnim vodama secesijskog Gellert spa usporedivo je s kupanjem u katedrali. Unutarnji bazeni najljepši su u Budimpešti, gdje se glavni bazen nalazi ispod veličanstvene staklene kupole prepune mozaika i vitraja, a okružen mnogim kipovima. Stoga ne čudi što su gužve uobičajene, osim u rana jutra.

Dva su vanjska i osam unutarnjih bazena, a na raspolaganju je i sauna. Gellért je otvoren od 6 do 20 sata. Cijena je ulaznice od oko 160 kuna tijekom tjedna, a vikendom je skuplje. 

Lukács

Smještena u zgradi s veličanstvenom arhitekturom iz 19. stoljeća, kupelj Lukács ima raznovrsne bazene, i vanjske (dva) i unutarnje (četiri). Mala je oaza zdravlja, a ljekovita voda dolazi iz izvora pećine János Molnár, za koju se smatra da je među najkvalitetnijima u gradu.

Gužve su česte, a na raspolaganju su termalne kupke, slana soba te svijet sauna. Temperatura vode kreće se između 22 i 40 °C. U ponudi imaju i raznovrsne masaže. Radno im je vrijeme od 6 ujutro do 22 sata, a cijena ulaznice od oko 90 kuna, ovisno o tome idete li vikendom ili tijekom tjedna, treba li vam ormarić itd. Jutarnje kupanje može biti i jeftinije. 

Budimpešta Budimpešta (Foto: Getty Images)

Széchenyi

U neobaroknoj golemoj zgradi iz sagrađenoj u 1913. godini, a smještenoj u samom gradskom parku nalaze se Széchenyi spa, najpopularnije terme u Budimpešti – i najveće u Europi. Godišnje ih posjećuje 1,7 milijuna ljudi, a lokalaca gotovo da nema. Gužve su uobičajene. Taj spa ima 15 unutarnjih i 3 vanjska bazena. Cijena je oko 155 kuna. Na raspolaganju su brojni ljekoviti tretmani i masaže. Bazeni i saune rade od 6 do 22 sata. 

Király

Király ima četiri unutarnja bazena s temperaturom vode između 26 i 40 stupnjeva te jedan vanjski s vrućom vodom koji se koristi za toplih mjeseci. Prva su turska kupelj sagrađena još 1565. godine, a odišu štihom prošlih vremena.

Turci su izgradili taj kompleks izvan centra i gradskih izvora termalne vode u slučaju opsade. Infrastruktura je u tipičnom turskom stilu s osmerokutnom staklenom kupolom i osmerokutnim bazenom. Radno vrijeme im je od 9 do 21 sat, a cijena ulaznice od oko 70 kuna. Gužve su uobičajene, ali kupelji ne posjećuju samo turisti.

Veli Bej

Veli Bej za Osmanskog carstva bila je najveća i najljepša kupelj u Budimpešti, a nakon nedavne renovacije moderno i tradicionalno spojilo se u harmoničnu cjelinu. Turske kupole i prekrasni lukovi vode do staklenog krova pod kojim su parne kupelji i saune.

Veli Bej jedine su banje koje vodi rimokatolički red, ali ne da bi profitirali – zbog čega su jedne od najjeftinijih u gradu. Na raspolaganju je sedam bazena. Ulaznica je od oko 65 kuna, a otvoreni su od 6 sati ujutro do podneva te od 15 sati do 21.

Dandár

Dandár je pod radarom turista pa predstavlja jedno od najautentičnijih iskustava u Budimpešti. Prekrasna banja nalazi se u art deco zgradi iz 1930. godine. Vrući vanjski bazen pravo je utočište za sumornih zimskih dana. U susjedstvu se nalazi muzej Zwack Unicum, u kojem se proizvodi i prodaje poznati mađarski biljni liker. Dandár ima tri unutarnja i dva vanjska bazena, a gužve su uobičajene. Cijena je od oko 50 kuna, a jutarnje kupanje ili ulaznica za studente i umirovljenike stoji još i manje. Od ponedjeljka do petka rade od 6 do 21 sat, a vikendom od 8 do 21.

"Nestvarna" zemljana kućica za odmor na samo sat i pol od Zagreba Zemljanka u Ljutomeru - 1 Zemljanka u Ljutomeru - 3 Zemljanka u Ljutomeru - 6 +7 Zemljanka u Ljutomeru - 7

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju