Kad bi morao navesti najbolje gradove u kojima sam ikada bio, ne bi se dvoumio ni minute, a upravo bi London bio na samom vrhu ove ljestvice, uz možda još Istanbul i Amsterdam.

Nije tajna da je Velika Britanija skupa, no skupa za koga? Moram priznati da sam se dosta bojao svog prvog posjeta Londonu, a upravo su visoke cijene bile jedan od glavnih razloga. 'Tamo je sve skupo', 'Pazi koliko trošiš' i slične savjete dobivao sam svakodnevno, no ipak danas za te savjete mogu samo reći da su bili totalno nepotrebni!



7 dana Londona jeftinije nego 7 dana Hrvatske

Istina je da je London kao i ostatak Velike Britanije skuplji nego Hrvatska, no uzmem li u obzir više faktora, brzo dolazim do računice da mi je jeftinije provesti godišnji odmor u Londonu, nego negdje na našoj obali. Za to imam i čistu računicu koju donosim u nastavku.

Uzmemo li u obzir kako ću za prijevoz do zračne luke u Budimpešti (na bazi 4 osobe automobilom), potrošiti oko 120kn, avionsku kartu iz Budimpešte do Londona (Stansted ili Luton nekom od Low Budget avio kompanija) platit ću oko 500 kuna, za smještaj mi je potrebno osigurati oko 150 kuna po noćenju, a dodatni trošak mi je autobusna karta od zračne luke u Londonu do centra i natrag, a za to neću potrošiti više od 100 kuna ukoliko taj prijevoz rezerviram unaprijed putem interneta.

Naravno, i parking nešto košta, no taj iznos od nekih 20 eura za tjedan dana parkirališta kada podijelim na četiri osobe iznosi tek negdje oko 40 kuna po osobi.

Ubrzo imam i ukupnu cijenu sedmodnevnog boravka u Londonu, a to je 1810 kuna po osobi. Pa zar je to toliko skupo? Ok, istina, ovo je cijena samo smještaja, boravišnih pristojbi i transfera, a što sa atrakcijama? E, sad dolazimo do onog ljepšeg djela.

Naime, jedna od najboljih stvari u Londonu je ta što je velika većina atrakcija potpuno besplatna. I ja sam mislio da je to varka, no zapravo nije! Ja sam ih osobno prošao više-manje sve i nisam ostao razočarani!



Koje su to besplatne atrakcije u Londonu?

Ako u London idete na tjedan dana (ili manje), svakako vam preporučujem da posjetite jedan od najvećih muzeja na svijetu - British Museum. British Museum je muzej posvećen povijesti čovječanstva i kulture iz Londona. Njegove kolekcije broje 7 milijuna kataloških jedinica, i po tim parametrima je jedan od najvećih i najbogatijih svjetskih muzeja.

Uz British Museum, svakako je preporuka da posjetite i Museum District, a to je četvrt na kojem se na jednom mjestu nalaze tri besplatna muzeja - Natural History Museum (muzej čuva zbirku od oko 70 milijuna izložaka, u pet glavnih zbirki: botanika, entomologija, mineralogija, paleontologija i zoologija), Science Museum (muzej znanosti) i Victoria & Albert Museum (najveći muzej primijenjene umjetnosti i dizajna na svijetu).

Uz spomenute muzeje, jedne od najvećih atrakcija Londona su i njegovi parkovi. Tu svakako izdvajam Hyde Park, Kensington gardens (kod Kensingtonske palače), Regent's park, te Greenwich park, a ako volite vrtove i predivnu arhitekturu, nije na odmet posjet Kenwood house vrtovima koji se nalaze u Hamstead Heathu.



Ako volite ratove i povijest, svakako uzmite dva sata i posjetite IWM Imperial War Museum ili National Maritime Museum. Oba muzeja su zanimljiva, svaki na svoj način. Ako umjesto ratova, više cijenite umjetnosti i dizajn, tada su ovdje za vas National Gallery of London koja je smještena na Trafalgar Squareu (po meni najljepši trg u gradu) i National Portrait Gallery koja se nalazi tik do gore spomenute galerije.

Nikako ne smijem izostaviti ni Tate Modern, to je Britanska inačica našeg Muzeja suvremene umjetnosti, a iako po meni ovaj muzej nije toliko spektakularan, ako u London putujete na više dana, svakako svratite do njega.

Od besplatnih atrakcija, po meni je jedna od najboljih ona koja se organizira svakod dana (zimi svakog drugog dana) ispred Buckinghamske palače, a to je "Changing the Guard" (smjena straže). Ovo je zaista nešto! Istina je da bude puno ljudi i gužve su neizbježne, no ovo vrijedi vidjeti.

Ove gore nabrojene su samo neke atrakcije koje su besplatne. Uzmete li u obzir kako samo u British Museumu možete provesti 2 mjeseca ubrzo dolazimo do zaključka da cijena posjeta Londonu i nije tako velika, obzirom na količinu znanja koju tamo možete dobiti. Ipak, svaki posjet galeriji, muzeju ili parku će vam otkriti nešto novo, a upravo je to ta prednost Londona koja se meni sviđa.

London je zaista jedan grad za milijun mogućnosti!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju