Trafalgar Square jedno je od najpoznatijih mjesta u prijestolnici Ujedinjenog Kraljevstva. Govorimo, dakako, o Londonu i njegovom trgu u dijelu zvanom Westminster.

Ime je dobio po lordu Nelsonu, britanskom pomorcu koji se proslavio u bitci kod Trafalgara tijekom 1805. godine. Tom prilikom sukobile su se francuska i britanska mornarica, a ujedno se smatra i najvažnijom pomorskom bitkom Napoleonskih ratova.

Horatio Nelson je u spektakularnoj pobjedi porazio francuske i španjolske flote. Premda je umro pred kraj bitke, ostao je upamćen kao nacionalni junak kojem spomenik u čast danas ponosno stoji nasred londonskog trga.

Pa, idemo natrag na naš slavni trg. Podignut je u prvoj polovici 19. stoljeća na mjestu nekadašnjih kraljevskih konjušnica, a ono što ga i danas čini pomalo drugačijim od drugih javnih prostora jest to da su javna okupljanja ovdje zamalo bila onemogućena.

Danas je to teško zamislivo jer se upravo ovdje odvijaju politički mitinzi, prosvjedi, proslave, dočeci Nove godine… No, fontane po kojima je Trafalgar square poznat zapravo su podignute djelomično i kako bi spriječile ili barem otežale okupljanja prosvjednika.

Kakav trik! Naizgled dobar način za uljepšati javni prostor, no istovremeno oduzeti dio javne površine kako bi se „razbila“ okupljanja prosvjednika i nezadovoljnih stanovnika.

Barem je to tako mudro zamislio arhitekt Sir Charles Barry koji je u 19. stoljeću bio zadužen za osmišljavanje izgleda Trafalgara, ali i mnogo slavnije Westminsterske palače.

Trafalgar Square, London - 4 Trafalgar Square, London - 4 (Foto: Getty Images)

Fontane koje danas možemo vidjeti nisu originalne – one od crvenog granita koje je on postavio poslane su 1939. godine u Kanadu, a trg se ponovio novim i modernijim fontanama.

Povijesne fotografije podsjećaju nas na trenutke kada su stanovnici Londona u njih gurali glave kako bi se osvježili tijekom toplinskih valova ljeti, ili plesali u vodi 1945. godine kada su slavili kraj Drugog svjetskog rata – ali i svoju pobjedu u njemu.

Danas se kupanje u fontanama ne preporučuje, a mogli biste dobiti i kaznu zbog remećenja javnog reda i mira, poput onog veselog Škota koji je skočio u vodu kao od majke rođen ili Francuza koji su u njima slavili pobjedu nad Hrvatskom u finalu Svjetskog prvenstva u nogometu 2018. godine.

A kako se bliži novo svjetsko prvenstvo, ostaje za vidjeti hoće li i hrvatski navijači ući u povijest londonskih font… Ovaj, nogometa.

Razuzdani počeci Buckinghamske palače zbog kojih se engleska kraljica hvata za glavu Buckinghamska palača, London - 5 Buckinghamska palača, London - 2 Buckinghamska palača, London - 3 +1 Buckinghamska palača, London - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju