Da, Toulouse vam vjerojatno ne pada prvi na pamet kad je riječ o putovanju u Francusku, što ne znači da ga ne vrijedi vidjeti. Smješten na jugozapadu Francuske, na pola puta između Sredozemnog mora i Atlantskog oceana, vrijedan je vašeg vremena, a što sve ima u njemu zna ekipa britanskog Guardiana.

Gastronomija

Toulouse ima puno restorana po razumnim cijenama koji rade po principu „cuisine du marche“ – mali izbor jela koji diktira ono što kuhar nađe na tržnici, što je svježe i što je sezonsko. Jedan od takvih restorana je Place Mage, koji dodatno, ima uvijek i neka vege jela.

Dobar izbor je i Franquette, koji je sličan Place Mageu, s odličnim lokalnim sastojcima. Također, tu je i Le Bon Vivre, koji se nalazi na jednom od najboljih trgova u Toulouseu, ovalnom trgu Place Wilson. Njegova je hrana više usmjerena na jugozapadnu kuhinju, uključujući cassoulet i confit patku.

Toulouse - 5 Toulouse - 5 (Foto: Getty Images)

Kultura

U gradu postoji stvarno velika scena za plesanje swinga i veliki festival tanga u u srpnju pod nazivom Tangopostale, na kojem se nude brojne radionice i besplatne lekcije plesa na gradskim trgovimašto može biti prilično zabavno. Čak i izvan ovog festivala, ako odete na glavne trgove kao što su Place Saint Georges ili Place Saint-Pierre, možete vidjeti plesače tanga kako vježbaju čim dođe toplo vrijeme.

Nakon trogodišnje obnove, nedavno je vrata otvorio Muzej Paul-Dupuy. Gospodin Dupuy je državi ostavio svoju nevjerojatnu kolekciju tekstila, satova, plakata, ali i drugih umjetnina.

Četvrt

Les Chalets je četvrt koja se nalazi točno na Canal du Midi (360 kilometara dugački kanal!). Tamo ćete pronaći jedan od najstarijih kafića u gradu, Cafe de la Concorde. Datira iz sredine 19. stoljeća, a ima prekrasan klasični francuski interijer bistroa. Nalazi se u ulici de la Concorde, koja obiluje hrpom zanimljivih trgovina, uključujući i vinoteke.

Toulouse - 1 Toulouse - 1 (Foto: Getty Images)

U četvrti Carmes, ulica des Filatiers i ulice oko Marche des Carmes dom su mnoštvu stvarno zabavnih barova i restorana. Za kupnju krenite na veliki tržnicu prvog vikenda u mjesecu. Proteže se duž Allée Forain-François-Verdier, avenije između ratnog spomenika i fantastičnog parka Grand Rond.

Priroda

Jardin du Grand Rond ima prekrasnu fontanu u sredini i sjenicu. Odmah pokraj njega nalazi se Jardin des Plantes, park i botanički vrt koji je popularan među obiteljima i uvijek pun ljudi na pikniku, čitanju i igranju petanquea. I ne propustite Parc Compans-Caffarelli, sa svojim Jardin Japonais Pierre Baudis - jezercem i kamenim vrtom sa stablima trešnje prekrivenim cvatom u proljeće.

Smještaj

Maison Soclo (dvokrevetna od 175 €) je relativno novi boutique hotel s barom na krovu između bazilike Saint-Sernin i rijeke. U blizini trga Capitole nalazi se hotel Albert 1er (dvokrevetna od 84 €). Poznat je po izvrsnom doručku, a kako je cijena prihvatljiva, može biti sasvim zgodan odabir.

5 gastroiskustava koje obavezno morate doživjeti u Parizu Pariz - 6 Moulin Rouge +0 Pariz

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju