1. Glencoe
Ako biste trebali odabrati mjesto koje najbolje predstavlja Škotske divlje prirodne ljepote, onda je to definitivno Glencoe. To je drevna vulkanska nakupina planina i brda s turbulentnom poviješću, a koja zajedno čine nezaboravan, i zaista fotogeničan krajolik.

2. Edinburgh
Glavni grad Škotske smješten je u zaljevu u Forth, blizu rijeke Leith. Broji oko 477,660 stanovnika i spada pod grofoviju Midlothian. Drugi je po veličini grad u Škotskoj, poslije Glasgowa, i sedmi u Ujedinjenom Kraljevstvu.

3. Lochan na h-Achlaise
Ovo jezero je jedno od najfotografiranijih mjesta u Škotskoj okruženo impozantnim snježnim planinama. Rannoch Moor je mokar i blatnjav, tako da vam je za razgledavanje prijeko potrebna prikladna obuća. Popularan način da se vidi ovaj dio Škotske je vlakom - West Highland Railway prometuje između Glasgowa i Fort Williama, te je jednom proglašen najboljom željezničkom trasom na svijetu.

4. Isle of Skye
Ovaj otok je prema National Geographic Magazinu proglašen četvrtim najljepšim otokom na svijetu, a nalazi se na sjeverozapadnoj obali Škotske. Posebnost otoka je otvoreno more, Atlantski ocean, koji prilikom udara na obalu stvara predivne formacije.

5. Dva nacionalna parka
Škotska ima dva nacionalna parka. Cairngorms National Park uključuje najveću oblast planina u Ujedinjenom Kraljevstvu. Mjesta proglašena važnima za očuvanje prirodne baštine zauzimaju 39% kopnene površine. Loch Lomond & Trossachs National Park sadrži najviše pitke vode u Ujedinjenom Kraljevstvu.

6. Ben Newis
Sa svojih 1344 metara visine, Ben Newis je najviši vrh Ujedinjenog Kraljevstva i mjesto koje mnogi putnici žele osvojiti. Većina putnika koji kreće u pohod na ovu planinu kao svoju bazu odabire Fort William, koji im omogućava nezaboravno iskustvo upoznavanja prirodnih ljepota Ben Newisa i okolice.

 

7. Eilean Donan
Ovaj maleni otočić smješten u Loch Duichu dom je predivnom dvorcu koji je najfotografiraniji dvorac u Škotskoj. Iz okolice se pruža nezaboravan pogled na dvorac, koji je "glumio" u brojnim filmovima, serijama i reklamama.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju