Uz povijesne prilike i neprilike, ispričat ćemo priču o estonskoj prijestolnici, s naglaskom na povijesni centar. Radi se o najvećoj povijesnoj znamenitosti Estonije, koja svake godine privlači milijune turista u ovu malu sjevernoeuropsku zemlju. Uvršten je na UNESCO-ov popis svjetske baštine 1997. što je naravno, donijelo dodatnu popularnost.

Sjeverni križarski ratovi u 13. stoljeću približili su baltičke teritorije Europi više nego ikada prije. Proces pokrštavanja i priljev njemačkih i skandinavskih zemljoposjednika učinili su estonske zemlje međusobno povezanim dijelom kontinenta. Ta je promjena uvelike utjecala na Tallinn. Prije danskog osvajanja regije, činilo se da je postojao dvorac ili malo naselje na mjestu gdje se danas nalazi brdo Toompea. Henrik Livonski, kroničar koji je pratio teutonske križare do baltičkih obala, nazvao je grad Lindanisa, dok islandska saga o Njalsu spominje mjesto pod imenom Rafala.

Nakon križarskih ratova i početka danskog razdoblja izgrađene su prve kamene utvrde, a Tallinn je postao najvažniji grad Finskog zaljeva. Njemačko stanovništvo naziva ga Reval, a ime Tallinn potječe iz estonskog i izvorno je značilo "danski dvorac".

Godine 1561. Tallinn je, suočen s prijetnjom moskovskih snaga, odlučio postati dominion Švedske. Ponekad se to doba naziva "starim dobrim švedskim vremenima", a razdoblje pod Stockholmom trajalo bi gotovo 140 godina.

U Velikom sjevernom ratu (1700. – 1721.) Rusija je prvi put preuzela stalnu kontrolu nad baltičkim zemljama, dajući pritom veliku autonomiju plemstvu i gradovima baltičkih Njemački, te je Tallinn još više dobio na važnosti. Kao što vjerojatno znate, do stjecanja neovisnosti, bio dio Sovjetskog Saveza (odnosno Estonija).

Tallinn - 2 Tallinn - 2 (Foto: Getty Images)

Stari grad je jedan od najbolje očuvanih srednjovjekovnih gradova u Europi, s mnogim sačuvanim zgradama i utvrdama. Posebno su impresivne gradske zidine Tallinna s 26 stražarnica. Šetajući uskim kamenim ulicama možete se osjećati kao da ste u bajci, s crkvama jedna za drugom koje paraju obrise.

Jedna od najdojmljivijih znamenitosti je crkva svetog Olafa, koja je najviša vjerska građevina u sjevernoj Europi, uzdižući se u nebo gotovo 120 metara. Ne treba zaboraviti ni staru gradsku vijećnicu, posebno tijekom prosinca, kada se na susjednom trgu održava godišnji božićni sajam u Tallinnu.

Na brdu Toompea nalazi se estonski parlament i toranj Pikk Herman, koji je postao simbol neovisnosti zemlje. U blizini se nalaze dvije platforme za gledanje koje pružaju zapanjujući pogled na veći dio srednjovjekovnog starog grada.

U svakom slučaju, ako još niste bili u Tallinnu, vjerujemo kako ćete u skoroj budućnosti ispraviti tu nepravdu.

Ne shvaćamo kako su ga turisti zaboravili: Predivna prijestolnica Baltika koju morate vidjeti! Tallinn - 6 Tallinn - 5 Tallinn - 4 +1 Tallinn - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju