Zamislite vašu sljedeću destinaciju: grad u kojem nesmetano možete prolaziti ulicama i istraživati, bez da se sudarate s hordama turista, a prepun zanimljivosti. Ovo zvuči kao Tallinn, čija je atmosfera opuštena. Očuvane kamene ulice i povijesno središte grada pod zaštitom UNESCO-a samo su dio znamenitosti isprepletenih modernim sadržajima za sve generacije, uključujući velik izbor mjesta za izlaske. Boraveći u Tallinnu imat ćete priliku upoznati estonsku kulturu i način života, a pažnju obratite na neke zanimljivosti poput jezika kojeg vjerojatno nećete razumjeti.

Naime, iako je estonski jezik u povijesti bio pod utjecajem susjednih jezika švedskog, latvijskog i ruskog, s njima ne dijeli isto, indoeuropsko podrijetlo. On pripada finskoj grani ugrofinske jezične porodice, što ga čini nerazumljivim izvornim govornicima europskih jezika. Razumljiv je eventualno Fincima i Mađarima, čiji jezici dolaze iz iste porodice. Naćulite uši i pokušajte odgonetnuti koju riječ.

Osim u razumijevanju estonskog, u Estoniji se obavezno morate okušati i u isprobavanju estonskih specijaliteta. Probajte svježu ribu ili divljač (kanadski jelen ili divlja svinja omiljena su poslastica). Što se ribljih delikatesa tiče, marinirana jegulja ovdje predvodi kao najpopularnije riblje jelo. Iako možda nekima ne zvuči kao delikatesa, okus obično oduševi svakog tko je proba. I jedan estonski desert ostavlja bez daha, pa obavezno potražite kringel – slatki kruh u čije se tijesto stavlja kako, marcipan, bademi ili orasi, a peče se u obliku pletenice.

Da biste upoznali sve znamenitosti estonske prijestolnice, najbolje je da se lijeno prepustite vodiču, a u plan putovanja možete npr. uključiti i cjelodnevni posjet Helsinkiju. Za ovakvu vam je vrstu putovanja dosta 3 dana, što znači da uz malu kombinaciju letova Tallinn možete uklopiti u vikend putovanje ili ga uvrstiti u raspored vašeg sljedećeg velikog europskog road-tripa.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju