Oba ogromna, oba zanimljiva, oba vrijedna pažnje i posjeta. Ipak, dva najveća australska grada krase i neke razlike, pa evo prilike da naučite više o gradovima. Donosimo članak objavljen na stranici travelawaits.com

Veličina

Sydney, glavni grad Novog Južnog Walesa na jugozapadu Australije, ima 5,3 milijuna stanovnika, dok je Melbourne, glavni grad Viktorije, dom za 5 milijuna ljudi. Prognoze govore kako će Melbourne prestići Sydney u sljedećih 5-10 godina kada je u pitanju broj stanovnika, a jedan od razloga za takvu prognozu je taj što se Melbourne već godinama prema raznim anketama proglašava najboljim gradom za život na svijetu.

Ipak, kad su u pitanju turističke atrakcije, Sydney je uvjerljivi pobjednik, pa ako dolazite u posjet Australiji i imate samo vremena vidjeti jedan od dva velika grada, neka to bude Sydney. Ako, međutim, želite emigrirati i živjeti u jednom od njih - možda biste trebali razmisliti o Melbourneu.

Melbourne Melbourne (Foto: Getty Images)

Vrijeme

Za Melbourne se govori kako ima “četiri godišnja doba u jednom danu”. Vrijeme u Melbourneu je promjenjivo, tako da doslovno trebate nositi i sunčane naočale i kišobran svaki put kada izađete iz kuće. Na papiru, Sydney je kišovitiji, ali kiša obično pada uzastopno u zimskim danima, a ne po malo, kao u Melbourneu. Sydney je s pravom poznat po svom suncu i ima više nego dvostruko veći broj sunčanih dana od Melbournea.

Plaže

Australske plaže poznate su diljem svijeta. Sydney, na obali Pacifika, ima poznatu plažu Bondi i grad je surfera u kojem se njeguje „kultura“ plaža. Nasuprot tome, plaže Melbournea graniče s Port Phillip Bayom, gotovo kružnom osamljenom uvalom koja se otvara prema Bass Straightu, čineći plaže manje pogodnima za surfanje, ali sigurnijima za kupanje.

Iceberga bazen na plaži Bondi u Sydneyu - 1 Iceberga bazen na plaži Bondi u Sydneyu - 1 (Foto: Shutterstock)

Gastronomija

Australija itekako drži do kulture prehrane, s domaćim, ali i međunarodnim kuhinjama zastupljenim u vrhunskim restoranima. I Sydney i Melbourne imaju visoko ocijenjene restorane koji nose nagradu Top Hats (australski ekvivalent Michelinu).

Melbourne je poznat po svojoj kulturi kave. Baristi su toliko posvećeni pa ćete možda dugo čekati čak i na običnu crnu kavu, jer mora biti savršena. Jednako tako, doručak u Melbourneu, jednostavno nazvan brekkie, vrhunski je: od kajgane s gljivama s okusom timijana do jaja Benedict. Sydney, kao i Melbourne, ima veliki izbor restorana slavnih kuhara i nekoliko izvrsnih restorana za posebne poslastice.

Kada ste u Australiji, probajte lokalne specijalitete, poput klokanova mesa, ili barramundi, ribu od bijelog mesa koju ćete naći na svakom jelovniku, pa čak i u hamburgerima.


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju