Oba ogromna, oba zanimljiva, oba vrijedna pažnje i posjeta. Ipak, dva najveća australska grada krase i neke razlike, pa evo prilike da naučite više o njima. 

Veličina

Sydney, glavni grad Novog Južnog Walesa na jugozapadu Australije, ima 5,3 milijuna stanovnika, dok je Melbourne, glavni grad Viktorije, dom pet milijuna ljudi. Prognoze govore kako će Melbourne prestići Sydney u sljedećih 5 - 10 godina kada je u pitanju broj stanovnika, a jedan od razloga za takvu prognozu je taj što se Melbourne već godinama prema raznim anketama proglašava najboljim gradom za život na svijetu.

Ipak, kad su u pitanju turističke atrakcije, Sydney je uvjerljivi pobjednik, pa ako dolazite u posjet Australiji i imate vremena vidjeti samo jedan od dva velika grada, neka to bude Sydney. Ako, međutim, želite emigrirati i živjeti u jednom od njih - možda biste trebali razmisliti o Melbourneu.

Melbourne Melbourne (Foto: Getty Images)

Vrijeme

Za Melbourne se govori kako ima "četiri godišnja doba u jednom danu". Vrijeme u Melbourneu je promjenjivo, tako da doslovno trebate nositi i sunčane naočale i kišobran svaki put kada izađete iz kuće. Na papiru je Sydney kišovitiji, ali kiša obično pada uzastopno u zimskim danima, a ne pomalo kao u Melbourneu. Sydney je s pravom poznat po svojem suncu i ima više nego dvostruko veći broj sunčanih dana od Melbournea.

Plaže

Australske plaže poznate su diljem svijeta. Sydney, na obali Pacifika, ima poznatu plažu Bondi i grad je surfera u kojem se njeguje "kultura" plaža. Nasuprot tome, plaže Melbournea graniče sa zaljevom Port Phillip, gotovo kružnom osamljenom uvalom koja se otvara prema Bassovu prolazu, čineći plaže manje pogodnima za surfanje, ali sigurnijima za kupanje.

Gastronomija

Australija itekako drži do kulture prehrane, s domaćim, ali i međunarodnim kuhinjama. I Sydney i Melbourne imaju visoko ocijenjene restorane koji nose nagradu Top Hats (australski ekvivalent Michelinu).

Australija je dom čak 2,5 milijuna vegana i vegetarijanaca. U posljednjem desetljeću broj onih koji slijede biljnu prehranu povećao se za oko 50% dok se istok Australije može pohvaliti brojkom od čak 6% veganskog stanovništva. Na svakom koraku nalaze se restorani i supermarketi koji nude razna jela i namirnice za vegane i vegetarijance. 

Melbourne je poznat po svojoj kulturi kave. Baristi su toliko posvećeni da ćete možda dugo čekati čak i na običnu crnu kavu jer mora biti savršena. 

Najviši kameni toranj na svijetu: Mjesto na koje se nitko ne smije popeti +0 Ballova piramida

 

Od predivnih plaža do neopisivih pogleda kojima bismo nahranili oči, Australija je vrijedna svakog divljenja i mjesto koje bi većina voljela posjetiti jednom u životu. Ako se nađete u zemlji u kojoj ne vrijedi ona slavna ''što južnije, to tužnije'', istražite vege ponudu australskih restorana na kojima će se zasigurno naći vege rolice, vegetarijanski burgeri, ražnjići s povrćem, ali i brojni drugi specijaliteti kojima je nemoguće odoljeti. Za dobru vege hranu ne morate se otisnunti na drugi kraj svijeta, u obližnjem Lidlu provjerite Vegenuary ponudu i Vemondo proizvode uz koje ćete otputovati okusima u daleku Australiju ravno iz svog doma. 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju