Posljednjih je godina znatno porastao broj ljudi u Australiji koji ne konzumiraju niti koriste bilo kakve životinjske proizvode.  Zbog sve većeg interesa domaćih, ali i stranih gostiju za takvom prehranom, australski su restorani proširili ponudu vege specijaliteta i s vremenom postali pravi majstori svog zanata. Melbourne i Sydney vodeći su gradovi u kojima možete uživati u vrhunskim vege specijalitetima, a na razne vege restorane s primamljivim ponudama jela naići ćete na svakom koraku.

Inspirirani Lidlovom Vegenuary ponudom, odlučili smo napraviti sočan burger s kremoznim umakom od cvjetače koja, u kombinaciji s češnjakom, toj rapsodiji okusa daje poseban šmek. 

  Vege burger - 23 Vege burger - 23 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

RECEPT - VEGANSKI BURGER S UMAKOM OD CVJETAČE 

SASTOJCI: 

  • 1 pakiranje Next Level veganskog burgera 
  • Vemondo plain tofu 
  • zelena salata
  • ljubičasti luk 
  • 1 cijeli češnjak
  • manja cvjetača
  • sol 
  • papar
  • rajčica 
  • hamby pecivo sa sezamom
  • biljno ulje

PRIPREMA: 

1. Narežite cvjetaču i stavite je kuhati u proključalu vodu koju ste prethodno posolili. Nakon kuhanja cvjetače sačuvajte 100 ml temeljca. Prerežite cijeli češnjak napola i stavite ga u posudu za pečenje pa preko njega prelijte dvije žlice biljnog ulja, stavite žličicu soli i prstohvat papra. Zapecite češnjak na 180 °C stupnjeva otprilike 20 minuta dok ne omekša i poprimi zlatnu boju.

  Vege burger - 27 Vege burger - 27 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

2. Next level veganski burger ispecite prema uputama na pakiranju. Hamby pecivo prerežite na pola pa ga kratko zapecite na tavici na kojoj se prethodno pržio vege burger. 

3. U skuhanu cvjetaču dodajte prepečeni češnjak, temeljac, prstohvat soli i papra pa sve zajedno usitnite u blenderu dok umak ne postane kremast. 

 

4. Operite i narežite povrće pa burger s obje strane premažite umakom od cvjetače. Na donju stranu burgera stavite red salate, Next level veganski burger, red tofua, luk i rajčice narezane na ploške. Uz burger poslužite pečeni krumpir i mrkvu ili bilo koji prilog po želji. Dobar tek!

  Vege burger - 4 Vege burger - 4 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Od 2014. broj vegetarijanaca i vegana u Australiji porastao je za više od 11 posto. Smatra se kako na tom kontinentu postoji više od 2,5 milijuna ljudi iz čije su prehrane izbačeni svi životinjski proizvodi i Australija je posebno ponosna na tu činjenicu. Uživajte u specijalitetima koje nudi ta kuhinja, posebno ovog mjeseca uz Lidlovu Vegenuary ponudu i proizvode iz Vemondo ponude uz koje možete pripremati razna jela i okusima i mirisima u Australiju otputovati u trenu iz vlastitog doma. 

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju