Australija je diljem svijeta poznata po klokanima i koalama, ali i bujnoj i raskošnoj vegetaciji. Također, tu žive i razni krokodili, ali i mnoge najotrovnije zmije svijeta odabrale su Australiju za svoj dom. Osim što je dom čudesnoj flori i  fauni kojoj se ne možemo prestati diviti, na ovom najstarijem, ali i najravnijem kontinentu skrivaju se mnoge nevjerojatne i neobične činjenice zbog kojih vrijedi spakirati kofere. 

1. Prastanovnici Australije

Posjetite li Australiju, morate znati da kročite tlom najstarije civilizacije svijeta. Autohtoni narodi Australije bili su stanovnici kopnene Australije i njezinih otoka prije dolaska europskih kolonizatora. Općenito se vjeruje da su izvorno došli iz jugoistočne Azije u vrijeme kada su razine mora bile niske, a kopneni mostovi veći. Istraživanja pokazuju da su oni najstarija civilizacija na zemlji. Najraniji ljudski ostaci mogu se pratiti otprilike 50 tisuća godina unazad, međutim neuvjerljivi podaci sugeriraju da su možda postojali prije čak 80 tisuća godina.

Australski autohtoni narodi bili su lovci sakupljači i iako su bili nomadi, imali su jake veze s određenim područjima zemlje koja su možda smatrali domom. Nakon što su Europljani stigli, okupirali su cijeli kontinent i govorili više od 200 različitih jezika. Zbog kolonizacije gotovo su u potpunosti izbrisani s lica zemlje.

2. Otok od kojeg se ledi krv u žilama posjetilo je tek 9 osoba 

Otok Cleft, poznatiji pod imenom Skull Rock, nalazi se u sklopu Nacionalnog parka Wilsons Promontory u Victoriji u Australiji. Riječ je o malom granitnom otoku zapanjujućeg oblika koji leži u Bassovu prolazu, a koji je dug 300 metara te širok oko 200 metara. Zahvaljujući njegovu položaju, jaki vjetrovi i valovi su tijekom vremena oblikovali otok, odnosno izdubili špilju na njemu koja je široka 130 metara, duboka 60 metara i visoka 60 metara.

Otok Cleft, Rock Skull, Australija Otok Cleft, Rock Skull, Australija (Foto: Shutterstock)

Iako privlači brojne zaljubljenike u prirodu, u lokalnim statistikama zapisano je kako je tek devet osoba kročilo po Skull Rocku – manje nego po površini Mjeseca. Razlog za to skriva se u nepristupačnosti otoka i visokim skliskim stijenama po kojima bi uspon bio iznimno opasan. Jedan je od rijetkih sretnika koji je posjetio Skull Rock škotski novinar Neil Oliver, koji je to učinio u TV seriji "Coast Australia" iz 2015. godine. Zajedno sa svojim timom helikopterom se spustio na vrh otoka te se s užadi spustio u špilju. Tamo su pronašli raspadajuću topovsku kuglu za koju lokalni povjesničari vjeruju kako potječe sa starih brodova koji su otok koristili kao metu za vježbanje.

Rock Skull ima velik značaj i za faunu ovoga prostora – ne samo da se unutar duboke špilje gnijezde morske ptice već su viđene i kolonije tuljana.

3. Od zapuštenog dijela grada kontaminiranog otpadom do obnovljene stambene i poslovne četvrti

Homebush Bay u Sydneyju jedna je od neobičnih australskih atrakcija koja svjedoči o nemirnim vremenima Drugog svjetskog rata, za koja su mnogi čuli, ali malobrojni su ih doista i vidjeli uživo. Neobičnim grobljem propalih ratnih brodova dominira olupina parnog Ayrfielda, koji se koristio za opskrbu američkih trupa na Tihom oceanu – i kasnije, kao teretnjak za prijevoz ugljena od Newcastlea do Sydneyja. Metalna zvijer od 1140 tona izrađena je u Ujedinjenom Kraljevstvu 1917. godine.

Nakon 60 godina vjerne službe Ayrfield je otpremljen u Homebush Bay, gdje u njegovoj unutrašnjosti raste hrđa, ali i zelenilo mangrova, stvarajući nestvaran prizor poput kakve plutajuće šume. U šetnji od Wentworth Pointa do Sydney Olympic Parka mogu se vidjeti još četiri olupine koje nemilice propadaju - HMAS Karangi, Heroic, Mortlake Bank i jedna bezimena.

4. Metropola koja nema veze s Batmanom 

Vjerovali ili ne, Melbourne se nekad zvao Batmania. Svemu je doprinio jedan od njegovih osnivača John Batman. On je bio australski poduzetnik i istraživač koji je isplovio kako bi istražio područje zaljeva Port Phillip. Kad je stigao tamo, od lokalnog je plemena kupio 500.000 jutara zemlje na kojoj je osnovao novu koloniju.

Bio je uvjeren kako će mjesto na sjevernoj obali rijeke Yarra biti savršeno mjesto za selo, a događaji koji su uslijedili nadmašili su njegova očekivanja. U svega godinu dana "selo" je proglašeno administrativnom prijestolnicom okruga, a cijelo naselje prozvano je Batmania.

Pa, premda Batmania nije bila inspirirana Batmanom kojeg danas znamo, brojni Australci koji su svjesni ovog podatka žale što se ime Batmania nije primilo. Smatraju kako bi to bio dobar marketinški alat, a u svakom slučaju nosilo bi ime čovjeka koji je… pa, znao što radi.

5. Surfanje po stijenama u koje je uklesana povijest 

Australija je raj za surfere, kontinent poznat po svojim morskim valovima. No možda niste znali da se jedan od tih valova prenio u stijene i da je Australija dom ludoj kamenoj formaciji koju mnogi smatraju prirodnim čudom svijeta.

U zapadnom dijelu Australije, nekoliko sati vožnje od grada Pertha, nalazi se tzv. Wave Rock ili Kameni val. Uzdiže se 15 metara iznad visoravni na kojoj se nalazi i dugačak je čak 110 metara. Posebno su lijepe boje koje ga prekrivaju poput pramenova u kosi, a nakon kišnih dana sve postaje još bujnije kad procvate okolno bilje u raznim bojama.

Procjenjuje se kako ga je do ovog oblika priroda klesala milijunima godina. No nije ona bila jedini stvaratelj u ovom dijelu zemlje. Ovdje ćete također pronaći vrijedne nalaze u obliku 450 antičkih crteža u stijenama špilje Mulka. Ocrtali su je lokalni Aboridžini koji vjeruju da je Kameni val stvorio sam bog, Rainbow Serpent.

Upravo je siječanj idealan mjesec da pobjegnemo na put u toplije krajeve i čizme zamijenimo plažom i japankama. Posebno u siječnju velik broj restorana trudi se gostima ponuditi vegansku hranu jer brojni Australci uživaju u Veganuaryju. Trenutačno je Australija treće najbrže rastuće vegansko tržište na svijetu, a Melbourne i Sydney vodeći su gradovi u kojima možete uživati u vrhunskim vege specijalitetima. Za guštanje u pravoj hrani i vrhunskim vege namirnicama ne morate dalje od obližnjeg Lidla, koji slavi Vegenuary i nudi sve proizvode koji su vam potrebni da u vlastitom domu pripremite vege ručak koji vas u trenu okusom i mirisom odvodi na drugi kraj svijeta. 
 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju