Jednu od najpoznatijih ulica svijeta već smo stotinama puta vidjeli na malim ekranima: njezine luksuzne dućane i prometni kaos užurbanog grada.

Većini je poznat naziv Peta avenija - radi se o njujorškoj ulici koja se uspjela posebno istaknuti iz cijele mreže bezbrojnih avenija. No jeste li znali da je ovdje Tesla oplakao svoj laboratorij? I koliko vam novca treba za raskošan stan? Prošećimo, pa saznajmo.

Dulja je od najdulje ulice u cijeloj Hrvatskoj

Mali podsjetnik: najdulja hrvatska ulica je Ulica braće Radić u Strizivojni koja se proteže na 8,6 kilometara i spaja tri županije. Njujorška Peta avenija dugačka je gotovo 10 kilometara.

Smatra se jednom od najskupljih i najekskluzivnijih ulica svijeta

Reputaciju najskuplje ulice u današnjem svijetu nije lako održati. Zgrade niču poput gljiva, novac cirkulira po cijelom svijetu, ali Peta avenija zadržala je svoj klasični duh. Još 1990-ih slovila je za jednu od najraskošnijih ulica svijeta, a laskavu titulu najskuplje potvrdio je i časopis Forbes 2008. godine.

Želite li fin život na Aveniji, sjednite prije nego što vam otkrijemo cifru

Kad već ciljamo apartmane na Petoj aveniji, neka onda budu ono najbolje. Jedan takav apartman na uglu Central Parka ubraja se u najskuplje apartmane avenije, pa čak i New Yorka. Ima čak 15 soba, knjižnicu, teretanu, terasu… Zgrada je iz 1928. godine i odmah na prvu vidi se da odiše predratnom elegancijom i luksuzom. Cijena? 55 milijuna dolara. No to nije sve. Za mjesečno održavanje morat ćete izdvojiti čak 69.000 dolara. A to čak nije ni najskuplji dio grada – što nas vodi na iduću točku…

Oslanja se na „milijunaški red“

Mnogo gradova ima svoje elitne ulice, poznate kao prebivališta onih s barem nekoliko milijuna na računu. Na Petu aveniju izlazi tzv. milijunaški red. Već krajem 19. stoljeća bio je u povojima, a onda je izrastao u zavidan kompleks, naročito na 59. i 96. ulici, koje izlaze na Petu aveniju.

Kad muzeji stoje u redu

Na Petoj aveniji vidjet ćete red pred muzejima, ali i red muzeja. Krenete li u kulturno uzdizanje u New Yorku, samo pratite devet veličanstvenih: muzej afričke umjetnosti, latinoameričke, grada New Yorka, Židovski muzej, muzej dizajna, umjetnosti, slavni „The Met“…

Nikola Tesla imao je laboratorij na uglu Pete avenije

Naglasak na: Tesla je ovdje imao laboratorij za svog boravka u New Yorku. Što se dogodilo? Nažalost, 1895. godine, njegov laboratorij izgorio je u požaru koji je zahvatio cijelu zgradu. Izgorjeli su svi njegovi spisi, podaci, pribor, fotografije… Šteta je procijenjena na 50.000 dolara, a NY Times citirao je Teslu: „Previše sam pogođen da bih mogao govoriti… Što da uopće kažem? Sve na čemu sam radio nestalo je u sat-dva. Kako da uopće izrazim taj gubitak u dolarima i centima? Sve je nestalo. Morat ću početi ispočetka.“

Pravi prijatelj neće vas ovdje ostaviti same s kreditnom karticom

Pod divovskim zgradama i elegantnim izlozima lako je zanijeti se i protrčati s karticom kroz dućane kao u filmovima. Louis Vitton, Tiffany, Chanel, Apple, Rolex, Cartier, Armani, Gucci, Prada… Ovo je pravi festival za šopingholičare. Osim ako baš niste s milijunaške avenije, povedite racionalnu pratnju. Za svaki slučaj.

Što sve možete vidjeti šećući se Petom avenijom?

Iako ju žarko želimo posjetiti, dio nas ima osjećaj kao da ju je vidio već stotine puta i donekle ju čak i poznaje. Osjećaj nas ne vara, jer evo što se sve u njoj nalazi: Central Park, Muzej umjetnosti Metropolitan, hotel Plaza, Rockefeller centar, Trumpov Tower, Empire State Building… Toliko puta viđeno, a i dalje toliko primamljivo.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju