Izvanredna vremena donose i izvanredne mjere, pa tako ove godine neće biti okupljanja mase ljudi u Stonehengeu povodom ljetnog solsticija, već će se cijela stvar pratiti putem livestreama!

Stonehenge je i dalje jedan od najvećih britanskih arheoloških misterija. Unatoč brojnim teorijama o namjeni mjesta, od toga da se radi o mjestu gdje se nekad žrtvovalo ljude, dd toga da je riječ o „nebeskom“ satu, nitko zapravo ne može sa sigurnošću odgovoriti što je natjeralo prapovijesne Britance da ulože jako puno truda i vremena u njegovu izgradnju.

Prva faza izgradnje započela je još oko 3000. godine prije Krista, mada nedavna otkrića pokazuju kako je već stotinama godina prije, okolica Stonehengea bila sveto mjesto. Nastajao je u etapama, tako da je oko 1500. godine prije Krista glavno kamenje podignuto u krug te su na njega dodani masivni nadvratnici kako bi se dobili trilitoni (trostruki kameni). Nastavio je „rasti“ još neko vrijeme, sve dok nije poprimio izgled kakav danas poznajemo.

Stonehenge - 1 Stonehenge - 1 (Foto: Ben Birchall Photo: Press Association/PIXSELL)

Svake godine, Stonehenge je domaćin jedne od najpopularnijih svjetskih proslava ljetnog solsticija, tj. najduljeg dana u godini. Ovdje stižu tisuće posjetitelja, svi s namjerom gledanja kako sunce izlazi iza kamena, ali zbog pandemije koronavirusa, zainteresirani će morati pronaći drugi način proslave solsticija.

Naime, organizacija English Heritage ove će godine u nedjelju 21. lipnja, na svojim društvenim mrežama uživo prenositi izlazak sunca. „Nadamo se kako će naš livestream ponuditi alternativnu priliku ljudima za povezivanje s ovim duhovnim mjestom, a veselimo se i kako ćemo godinu iza, ponovo svi biti okupljeni u Stonehengeu“ – zaključio je direktor organizacije, Nichola Tasker.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju