Izvanredna vremena donose i izvanredne mjere, pa tako ove godine neće biti okupljanja mase ljudi u Stonehengeu povodom ljetnog solsticija, već će se cijela stvar pratiti putem livestreama!

Stonehenge je i dalje jedan od najvećih britanskih arheoloških misterija. Unatoč brojnim teorijama o namjeni mjesta, od toga da se radi o mjestu gdje se nekad žrtvovalo ljude, dd toga da je riječ o „nebeskom“ satu, nitko zapravo ne može sa sigurnošću odgovoriti što je natjeralo prapovijesne Britance da ulože jako puno truda i vremena u njegovu izgradnju.

Prva faza izgradnje započela je još oko 3000. godine prije Krista, mada nedavna otkrića pokazuju kako je već stotinama godina prije, okolica Stonehengea bila sveto mjesto. Nastajao je u etapama, tako da je oko 1500. godine prije Krista glavno kamenje podignuto u krug te su na njega dodani masivni nadvratnici kako bi se dobili trilitoni (trostruki kameni). Nastavio je „rasti“ još neko vrijeme, sve dok nije poprimio izgled kakav danas poznajemo.

Svake godine, Stonehenge je domaćin jedne od najpopularnijih svjetskih proslava ljetnog solsticija, tj. najduljeg dana u godini. Ovdje stižu tisuće posjetitelja, svi s namjerom gledanja kako sunce izlazi iza kamena, ali zbog pandemije koronavirusa, zainteresirani će morati pronaći drugi način proslave solsticija.

Naime, organizacija English Heritage ove će godine u nedjelju 21. lipnja, na svojim društvenim mrežama uživo prenositi izlazak sunca. „Nadamo se kako će naš livestream ponuditi alternativnu priliku ljudima za povezivanje s ovim duhovnim mjestom, a veselimo se i kako ćemo godinu iza, ponovo svi biti okupljeni u Stonehengeu“ – zaključio je direktor organizacije, Nichola Tasker.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju