Većina zna za Colmar u Francuskoj, poznato je kako je u Beču adventsko doba uvijek špica, a bome se u posljednjih desetak godina i zagrebački advent vinuo u nebesa. No Europa je velika, a jedan otok čiji su stanovnici donedavno bili članovi Europske unije također može štošta ponuditi. Da, vrijeme je da vas odvedemo u najbolje adventske gradove u Britaniji. Vežite se, polijećemo!

Windsor

Želite li okusiti kraljevski život u ovo doba? Božićna izložba dvorca Windsor 2023., između 30. studenog i 1. siječnja, obilježit će 675. godišnjicu Reda podvezice – najstarijeg viteškog reda u Engleskoj, koji je upravo ovdje osnovan pradavne 1348. godine. Raznorazno kićenje drveća i postavljanje dvorskih ukrasa obilježit će i obljetnicu, ali i nedavnu krunidbu kralja Charlesa. Popularno klizalište u Windsoru također se vraća u grad između 17. studenog i 7. siječnja, dok se razni božićni sajmovi održavaju u široj četvrti. Za doživljavanje daška povijesti ne zvuči uopće loše.

Stratford-upon-Avon

Rodno mjesto svjetski poznatog književnog barda Williama Shakespearea sjajan je odabir za doba adventa. Ne samo da su njegove popločane ulice ukrašene kraljevskim svečanim svjetlima i ukrasima već se i njegove brojne atrakcije, poput Muzeja Shakespeareove rodne kuće – pretvaraju u božićni raj. Otprilike 300 štandova koji prodaju lokalne rukotvorine i robu sudjeluje na viktorijanskom božićnom sajmu početkom prosinca, a ako slučajno volite Božić, a zakasnite u ovo mjesto, nema brige. Naime, tu je božićna trgovina otvorena tijekom cijele godine u ulici Henley.

Ludlow

Ovo mjesto vrijedi posjetiti zbog starih pubova, zgrada s drvenim okvirima i stoljećima stare katedrale u bilo koje doba godine... ali postoji nešto u vezi s povijesnim trgovačkim gradom što ga čini privlačnim i zimi. Na različite datume tijekom prosinca Djed Božićnjak uzet će pauzu od svoga pretrpanog rasporeda kako bi se susreo s djecom u dvorcu Ludlow iz 11. stoljeća, koja gleda i na grad i na bujni krajolik Shropshirea. Dvorac će također biti domaćin i još nekim raznim manifestacijama, tako da se posjet ovom gradu svakako isplati.

Bournville

Selo usko povezano s čokoladom odmah asocira na kekse i ostale božićne slatkiše, a Bournville je (doslovno) to. Osnovala ga je 1901. godine obitelj Cadbury (možda i najpoznatiji britanski brend čokolade) za tvorničke zaposlenike, a djeluje kao da je izgrađen za Božić. Zvijezda mjesta poznato je stablo cedra zasađeno 1948. godine, čije godišnje paljenje svjetla privlači mnoštvo mještana i posjetitelja. To je nedvojbeno najpoznatije božićno drvce u regiji. Velik dio sela također je ostao isti kao nekad, a tu je i tvornica koja još uvijek radi. Svečana događanja u Cadbury Worldu uključuju pozornicu Djeda Mraza, dok se u suvenirnici prodaju drangulije i poslastice na temu blagdana.

Buxton Buxton (Foto: Getty Images)

Buxton

Povijesni šarm Buxtona dolazi do izražaja najviše na Božić. Viktorijanski Paviljonski vrtovi koji se nalaze u njemu ove će godine ugostiti razne događaje, uključujući Doručak s Djedom Božićnjakom, Božićnu stazu i popularni Božićni sajam. Zatim, tu je poznata božićna povorka paljenja lampica i lampiona, Dickensian Ball, nastupi pantomimičara u raskošnoj Operi te možda i najneobičnija lokacija za pećinu Djeda Božićnjaka, dva milijuna godina stara vapnenačka špilja Poole koja se nalazi na rubu grada.

Jeste li ih prekrižili s popisa? Londonske atrakcije koje je šteta propustiti London - 1 London - 2 London - 3 +1 London - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju