"Vombati, kad prođete pored mene, obećavam kako vas neću loviti svojim selfi-štapom ili dolaziti blizu vaših mladunaca. Neću vas okruživati, gnjaviti, kao niti probati uhvatiti vas i slikati se s vama", glasila je zakletva na tasmanijskom otoku Maria koja je bila aktualna prije nekoliko godina jer su turisti gnjavili simpatične zdepaste vombate – ili zdepaše, životinjice iz porodice tobolčara.

Neodoljivi zdepaši nisu jedini kuriozitet najmanje australske savezne države, koja broj kvadrata otprilike dijeli s Irskom. Jedino u Tasmaniji živi "vražićak" čiji je lik mnogima poznat iz popularnog crtića – najveći tobolčar mesojed velik je poput manjeg psa, snažan i zdepast. S obzirom na noćni bioritam, crno krzno, smrad koji ispušta kada je u strahu, snažan ugriz i uznemirujuće glasan vrisak koji ispušta te pohlepu kada je riječ o plijenu i strvinama, jasno je otkud mu ime – tasmanski ili tasmanijski vrag.

Tasmanija - 1 Tasmanija - 1 (Foto: Getty Images)

Otok rekordera 

Tasmanija je i dom najstarije živuće biljne vrste na svijetu (Lomatia tasmanica), a ondje raste i najviša cvjetajuća biljka (Eucalyptus regnans). Kad smo već kod rekorda, šetnja duž najviših morskih litica na južnoj polutki svakako se ne zaboravlja. Na 300 metara iznad uzburkanog oceana dramatične litice pružaju pogled za pamćenje.

UNESCO je zaštitio čak 40 posto otoka, a s obzirom na predivne nacionalne parkove i prirodne rezervate, jasno je i zašto. Blistavi vodopadi, kameni bazeni od pješčenjaka, netaknute plaže, guste šume, duboke špilje čine slagalicu tog uzbudljivoga kraja.

Tasmanija, kojoj mnogi tepaju da je živi muzej, svoju ludo zanimljivu zbirku biljaka i životinja duguje evoluciji u izolaciji. Otkako se prije otprilike 12 tisuća godina odvojila od Australije, priroda je odradila svoje i učinila Tasmaniju "lunaparkom" fascinantnih stvorenja.

Tasmanija - 4 Tasmanija - 4 (Foto: Getty Images)

Vrzmanje po prirodi 

Raj za surfere, ljubitelje golfa i pješačenja, Tasmanija je itekako velikodušna prema znatiželjnicima koji je odluče istražiti. Također, ljubitelji brdskog biciklizma ondje na raspolaganju imaju sasvim dovoljno adrenalinskih nizbrdica. Od Wild Merseya na sjeverozapadu do Blue Derbyja na sjeveroistoku, Maydenea na jugu i Silver Cityja na zapadu, u Tasmaniji ima sasvim dovoljno mjesta za uzbudljive vožnje. Ako su vam draža vesla, morskim putem možete upoznati teatralnu obalu. Krug po planinskim jezerima ili iskušavanje termalnih izvora u špiljama Hasting, nedaleko od Hobarta, još su neke na popisu aktivnosti koje zaslužuju kvačicu.

Tanjuri i čaše 

Jestivi darovi Tasmanova mora i oceana, plodnih vrtova i vinograda udruženi s vrsnim kuharima nikoga ne ostavljaju gladnima. Uz malu pomoć sunca, ali i obilja padalina u Tasmaniji ćete naći sve: od vina do viskija, šafrana do tartufa, vrhunske govedine i odležanog sira do mirisnih školjki. Osim prirode i hrane, pohvale na račun Tasmanije idu zahvaljujući i srdačnim domaćinima, a je li tome doista tako, najbolje je da se uvjerite sami.

Tim Sydney ili tim Melbourne? Najvažnije razlike između dva najveća australska grada koje biste trebali znati Australija - 1 Australija +0 Australija - 3

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju