Situacija s koronavirusom sve nas je podsjetila kako ne trebamo ići daleko da bismo doživjeli inspirativna putovanja ili prave avanture. Srećom, Hrvatska je jedna od takvih zemalja koje na malom prostoru imaju gotovo sve. Čak i kad pomislite kako bi nezaboravno bilo zaputiti se na avanturu u neku od prašuma, ne morate tražiti avionske karte jer se ne nalaze one samo u crnoj Africi, Aziji ili dalekoj Južnoj Americi... Pogađate, i u Lijepoj Našoj možete se probijati kroz netaknute šume i prirodne fenomene.

Jedna od rijetkih "naših" prašuma nalazi se u srcu Velebita i nosi ime Ramino korito. Malo je ljudi čulo za taj dio Hrvatske, a još ih je manje prošlo kroz fascinantno korito okruženo velebitskim vrhovima i liticama. Upravo zbog nepristupačnosti Ramino korito zaslužuje naziv prašume jer se tim dijelom Velebita nikada nije gospodarilo, tako da tamo zaista možete vidjeti i osjetiti iskonsku prirodu.

Ramino korito poseban je rezervat šumske vegetacije koji se prostire na 234 hektara, a dio je velike šume bukve na južnom Velebitu. Do njega se dolazi isključivo pješice, stoga ako se želite upustiti u pustolovinu, istražite planinarske putove i dobro isplanirajte putovanje jer ipak idete u nepristupačni dio surovog Velebita u kojem vladaju životinje, odnosno priroda. Dio Punkuferove redakcije prije nekoliko godina u istraživanje Ramina korita išao je s prijevoja Ždrilo, a prošle godine uživali smo u prašumi u dionici od Baških Oštarija do Panosa.

Nova uzbudljiva avantura na Velebitu koju će bez problema završiti i rekreativci Highlander Velebit - 12 Highlander Velebit - 10 Highlander Velebit - 25 +11 Highlander Velebit - 21

Idealna prilika za sve one koji žele doživjeti ovaj dio Hrvatske, a da ne moraju o svemu brinuti sami, jest Highlander Velebit, koji se ove godine održava od 12. rujna, a ruta te avanture prolazi i preko Ramina korita. Inače, Highlander Velebit pustolovina je u kojoj sudionici u šest dana prelaze 104 kilometra Velebita te spavaju u šatorima usred veličanstvene prirode. Naš drugi posjet Raminu koritu dogodio se upravo na Highlanderu i moramo odmah reći da se svaka kap znoja isplatila, i to ne samo zbog ovog dijela staze. 

Više o Highlanderu doznajte na službenim stranicama i Facebooku, a ako razmišljajte o sudjelovanju (što toplo preporučujemo), pročitajte naše doživljaje s prošlogodišnje avanture života!

Surovi i mistični Velebit: 10 brzopoteznih nagovora onih koji su iskusili avanturu života HIGHLANDER Velebit HIGHLANDER Velebit HIGHLANDER Velebit +8 HIGHLANDER Velebit

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju