Nakon što smo se upoznali s Vijetnamom iz jednog drugog kuta, zanimljivostima koje nisu baš svakidašnje, vrijeme je da upoznamo još jedan fascinantan dio ove daleke azijske države.

Riječ je o starom gradu Hoi An na ušću rijeke Thu Bon u more. Po čemu je on tako poseban?

Nekad je bio poznata i važna međunarodna luka te trgovačko središte. Brojni trgovci iz raznih zemalja koji su ovdje dolazili podizali su svoje četvrti udarivši šareni pečat gradu.

Ono zbog čega i danas oduševljava posjetioce jest njegovo očuvano stanje, a to je potvrdio i UNESCO svrstavši ga na popis svjetske baštine u Aziji i Oceaniji 1999. godine.

Ovdje možete zakoračiti u prošlost i vidjeti kako su izgledale uske uličice, male stare kućice, hramovi, te promatrati život starih zanata poput izrade tepiha i keramike. Male trgovine i obrtničke radionice smještene su u kućama duž obale koje su izgrađene većinom od drveta.

Na arhitekturi je vidljiv kineski i japanski utjecaj, a bogatstvo kultura pronaći ćete i u raznim vjerovanjima. Neke zajednice ovdje još štuju kult kiše, grmljavine i drugih prirodnih fenomena.

Među najupadljivijim simbolima grada je tzv. japanski most iz 16. stoljeća. Izgradili su ga japanski trgovci, a na njegovom kraju postavljen je budistički hram.

Iako je poznat po svom najslavnijem dijelu, starom gradu, Hoi An nije grad koji „grca“ u tradiciji. Moderniji dio grada pomogao je podići poljski arhitekt 1990-ih, pa se nemojte iznenaditi kada vidite i njegov kip „Kazik“ u gradu.

Ovdje ćete pronaći i mnoštvo mjesta za izlaske, uličnu hranu za niske cijene, tečajeve azijske kuhinje, muzeje, plaže i općenito živost koja vlada šarenim azijskim ulicama.

Svakako ne zaboravite na Hoi An festival punog mjeseca koji se odvija, pretpostavljate, za punog mjeseca i prilikom kojeg se pale lampioni i svijeće, te izmjenjuju cvijeće i pokloni.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju