Jedan od najvećih, a mnogi će reći i najljepših ili najdramatičnijih dvoraca u središnjoj Europi pronaći ćete na istoku Slovačke. Spiški dvorac uzdiže se s kamenog vrha brda nad selom Žehra, s jedne strane i grada Spišské Podhradie s druge.

Prije trideset godina dvorac u oblasti Spiš prepoznao je i UNESCO te ga je upisao na popis svjetske baštine. Impozantni slovački dvorac preživio je požar u 18. stoljeću, a od tada vapi za konkretnom obnovom. Smatra se da je Spiš podignut u 9. stoljeću, ako ne i ranije, u doba kada su lokalni Slovaci podizali svoje prve utvrde širom današnje Slovačke.

U početku drvena tvrđava kasnije je zamijenjena kamenom i građena je u romanskom stilu. Radovi nisu prestajali niti tijekom narednih stoljeća, a dvorac je nadograđivan u raznim stilovima tako da danas čini slagalicu i gotskog te renesansnog utjecaja. Cijeli taj slovački kraj itekako je zanimljiv za obilazak – i to ne samo radi dvorca.

Spiški dvorac u Slovačkoj - 5 Spiški dvorac u Slovačkoj - 5 (Foto: Shutterstock)

Obnova u zadnji tren

Od granične utvrde i sjedišta poglavara regije Spiš, dvorac je s vremenom pao u ruke novog vlasnika Štefana Zápoľskog, koji ga je preuredio u velebnu aristokratsku rezidenciju. U dvorcu je sagradio vitešku dvoranu i kapelu svete Elizabete. Njegov sin Ján, kasnije kralj Mađarske, rođen je u dvorcu. Posljednji građevinski radovi izvedeni su po narudžbi obitelji Thurzos i Csáky, a nakon požara velebna građevina ostavljena je na milost i nemilost oštrom zubu vremena. Potpuno propadanje dvorca spriječila se intervencijom konzervatora koji su se 1970. godine uhvatili teškog posla očuvanja zidina i palača na nestabilnim temeljima.

Besplatna srijeda 

Danas se u dvorcu mogu razgledati povijesni dokumenti, kao i srednjovjekovno oružje. U okolici dvorca pronaći ćete poučnu pješačku stazu Sivá Brada – Dreveník koja vodi kroz predivnu prirodu. Odvede li vas put u Spiški dvorac moći ćete razgledati dijelove koji su otvoreni za posjetitelje. Ulaz je besplatan prve srijede u mjesecu, a ostalim danima ulaznica za odrasle je 16 eura. Djeca, studenti, obitelji i seniori imaju popust.

"Uđi, pij, plati": Najljepša koliba na Dolomitima koja čuva uspomenu na svojeg čuvara Baita Segantini - 3 Baita Segantini - 2 Baita Segantini - 4 +1 Baita Segantini - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju