Neviđena prirodna ljepota, tako opisuju Dolomite oni koji su ih istražili na skijama, u gojzericama ili na dva kotača, a jedan od najpopularnijih kadrova pronaći ćete u talijanskoj regiji Trentino, na 2200 metara.

Drveno utočište za planinare Baita Segantini smjestila se na prijevoju Costazza s nestvarno lijepim pogledom koji puca na Pale di San Martino - i nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Vrhovi se odražavaju i u obližnjem jezeru, tvoreći prizor za pamćenje.

Dom ekscentričnog umjetnika 

Bajkoviti dom podigao je 1936. godine umjetnik Alfredo Paluselli (1900 – 1969), koji je ondje, posve sam živio čak 35 godina. Pjesnik i planinar revolucionarnog duha oduševljavao je svojom kreativnošću. Paluselli je Baitu Segantini sagradio tako što je rastavio stoljećima staru kolibu iz Bellamontea, prevezao je i ponovno podignuo na mjestu gdje se nalazi i danas. No prije svega toga je morao je lopatom iskrčiti zaraslu stazu iz Prvog svjetskog rata.

Baita Segantini - 2 Baita Segantini - 2 (Foto: Shutterstock)

Stazom na krpljama 

Posjetitelji neumorno dolaze u Baitu Segantini bez obzira na vremenske (ne)prilike. Kad napada snijeg, do drvenog utočišta najlakše je doći na krpljama. Kada dođete do cilja, vidjet ćete planinare kako se sunčaju ili jednostavno uživaju u veličanstvenom krajoliku. U kolibi možete i ručati, popiti kavu ili svratiti na piće.

Val Badia Putovanja Srce Dolomita: Nevjerojatna bajkovita dolina koja će vas dobro ugostiti i ljeti i zimi

"Uđi, pij, plati"

Dok je koliba bila Palusellijev dom, on bi povremeno otvorio vrata posjetiteljima, ali pričalo se da nije volio biti okružen ljudima, pogotovo onima koji nisu znali cijeniti mjesto na koje su došli. Ekscentrični umjetnik bio je poznat po svojoj iskrenosti, osobito prema umišljenim pridošlicama. Zbog toga bi najčešće ostavio natpis na vratima: "Uđi, pij, plati" i otišao u dolinu ne mareći za posjetitelje.

Baita Segantini - 1 Baita Segantini - 1 (Foto: Shutterstock)

Kako doći?

Passo Rolle udaljen je od kuće oko 40 minuta hodanja. Automobilom možete doći do Capanne Cervino i parkirati se na malom parkiralištu pa slijediti put za Capannu i Baitu Segantini ili ostaviti automobil na velikom parkiralištu i krenuti putom koji se spaja s navedenom stazom.

Dolazite li od Val di Fiemmea, skrenite prema prijevoju Valles i parkirajte se na Pian dei Casoni. Od tamo nastavite šumskom cestom Val Venegia dok ne dođete do Malga Venegiota. Držeći se šumske ceste, doći ćete do kolibe Segantini. Za ovaj put će vam trebati oko dva sata.

Jednako toliko treba i od Malge Juribello: parkirajte 5 km od Passo Rollea pa krenite laganom stazom do kolibe Juribello. Zatim treba skrenuti u smjeru Capanna Cervino i nastavitei do Baite Segantini. Tijekom ljeta od Passo Rolle do kolibe Segantini vozi i autobus.

Najstrašnija na svijetu: Žičara za dvoje koja je noćna mora za klaustrofobične Telecabina Sassolungo - 6 Telecabina Sassolungo - 5 Telecabina Sassolungo - 4 +2 Telecabina Sassolungo - 3

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju