Kad pomislite na neandertalce u Hrvatskoj, zasigurno vam prvo na pamet padne Krapina i svima poznati i rado posjećivani Muzej krapinskih neandertalaca. No zašto ne biste za promjenu potražili tragove života tih prapovijesnih stanovnika Europe i u drugim mjestima Hrvatske, primjerice u neposrednoj blizini Varaždina?

Špilja Vindija bila je čest brlog špiljskog medvjeda i sklonište posljednjih neandertalskih skupina u Europi, a zbog svega što je u njoj pronađeno predstavlja jedno od najznačajnijih europskih paleolitičkih nalazišta.

Zanimljivosti o špilji Vindija

Špilja Vindija, koju ćete pronaći 2 kilometra od naselja Donja Voća u varaždinskoj okolici, osvojit će vas svojim izgledom, tajanstvenošću i fantastičnim pogledom na zelenilo zbog kojeg će vam biti jasno zašto su je neandertalci, ali špiljski medvjedi izabrali za svoje sklonište.

Pa što je tako posebno u špilji Vindija? Ona je zaštićeno kulturno dobro, odnosno geološki, geomorfološki i botanički spomenik prirode. Prvi spomen Vindije javlja se krajem 19. stoljeća, a u uporabi je bila od perioda srednjeg paleolitika pa sve do srednjeg vijeka. U njoj je pronađeno pravo "arheološkog blago" koje nam omogućuje praćenje evolucije od neandertalaca prema suvremenom čovjeku.

To blago podrazumijeva više tisuća kamenih i koštanih artefakata, keramičke posude i numizmatički materijal, a posebnu pozornost znanstvenika privukli su fosilni ostaci neandertalaca (Homo neanderthalensis). Analizama je utvrđeno da su neandertalci iz Vindije bili gotovo 100.000 godina mlađi od krapinskih neandertalaca.

Posebnost ove špilje je 9 metara visoki zaštitni stratigrafski profil koji razotkriva nešto što se rijetko može vidjeti - slijed pleistocenskih i holocenskih sedimenata taloženih od prije 350.000 godina pa do danas.

Još jedna neobičnost učinila je špilju iznimno važnom u međunarodnim okvirima. Naime, genetičkim analizama kostiju neandertalaca dobiven je djelomično očuvan genom neandertalca, čime je utvrđena genetska povezanost sa suvremenim čovjekom – anatomski moderni ljudi i neandertalci dijele određeni postotak DNK-a.

Bogatstvo arheoloških, paleontoloških i paleoantropoloških nalaza određuje Vindiju kao jedno najznačajnijih europskih paleolitičkih nalazišta koje svakako vrijedi upoznati.

Kulturna ruta Put neandertalca

Špilja Vindija samo je jedno od nalazišta koja čine rutu Put neandertalca, vrlo zanimljivog itinerara pomoću kojeg, prateći tragove pradavnih vladara Europe, možete na drugačiji način doživjeti kontinentalnu i priobalnu Hrvatsku upustite li se u to neobično otkrivanje.

Ruta Put neandertalca prati nalaze neandertalaca odnosno musterijenske kulture, a na njoj se, uz špilju Vindija, nalaze još lokaliteti Velika pećina na Ravnoj gori u blizini Varaždina, polupećina na Hušnjakovu brijegu u Krapini, špilja Veternica na zagrebačkoj Medvednici, Romualdova pećina blizu Rovinja, Ljubačka kosa u blizini Zadra, Velika pećina u Kličevici blizu Benkovca te Mujina pećina u neposrednoj blizini Kaštela i Trogira. Uz sve muzeje s arheološkom građom vezane za te lokalitete te turističke atrakcije poput nacionalnih parkova i parkova prirode na koje ćete naići putem, Put neandertalca garantira odličnu pretpovijesnu avanturu za odrasle i djecu.

Saznajte više na Arheološkom kampu Prehistory Adventure

Želite li saznati više o toj zanimljivoj kulturnoj ruti i lokalitetima koji joj pripadaju, ali i drugim europskim rutama koje vrednuju paleolitičku baštinu, prijavite se za neko od predavanja u sklopu Arheološkog stručnog kampa Prehistory Adventure koji, uživo i online, od 9. do 13. studenog organizira Arheološki muzej u Zagrebu u svojoj Galeriji AMZ (Ulica Pavla Hatza 6).

U sklopu kampa, koji će vas odvesti ususret paleolitiku i neandertalcima, moći ćete saznati više i o senzacionalnim stijenskim slikarijama u Romualdovoj pećini kraj Rovinja, tajnama koje možemo iščitati iz ljudskih i životinjskih kostura ili pak o velikim turističkim potencijalima paleolitičke baštine. Na oduševljenje obožavatelja popularne ilustratorice Isse Bratinčević, na kampu će biti predstavljena i sjajno ilustrirana edukativna knjižica pod nazivom „Mala knjiga evolucije čovjeka“, kojoj je, uz ilustratoricu, koautor i dr. sc. Ivor Janković s Instituta za antropologiju, a u kojoj neandertalci, naravno, zauzimaju važno mjesto.

Program Arheološkog kampa Prehistory Advenuture možete pronaći ovdje.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju