Hot honey ili ljuti med veliki je trend na društvenim mrežama u posljednjih nekoliko godina – ljudi ga stavljaju na pizzu, pohanu piletinu, pečeni kukuruz, zapravo, na što god požele.
Riječ je o medu koji je aromatiziran čili papričicama te koji ima slatko-ljuti okus i ljepljivu teksturu.
Ljuti med popularizirao je američki poduzetnik Mike Kurtz početkom 2000-ih godina nakon što je u jednom brazilskom restoranu probao pizzu po kojoj je bio pokapan med aromatiziranim čili papričicom.
Oduševio se, napravio svoju verziju i počeo je prodavati na američkom tržištu pod imenom Hot Honey.
Ispostavilo se da se ljuti med slaže s brojnim namirnicama – poboljšat će okus povrća, ribe i mesa. Neki ga stavljaju i u slastice poput sladoleda od vanilije ili serviraju uz čokoladnu tortu.
Danas postoje mnogobrojne inačice tog proizvoda, a koji se može kupiti i u nekim specijaliziranim trgovinama u Hrvatskoj.
Dakako, ljuti med možete napraviti i sami u svojem domu – od svega tri sastojka: meda, čilija i nešto jabučnog octa.
Ljuti med - sastojci:
- 250 ml meda
- 2 čajne žličice čili pahuljica ili 1 svježa čili papričica
- 1 čajna žličice jabučnog octa
Ljuti med - priprema:
- U lončiću pomiješajte med i čili pahuljice ili nasjeckanu čili papričicu. Lagano zagrijte smjesu na štednjaku dok med ne počne vriti.
- Uklonite lončić sa štednjaka i pustite da se med aromatizira čilijem otprilike 15 minuta.
- Procijedite med i na kraju u njega umiješajte jednu čajnu žličicu jabučnog octa. Ovako pripremljeni med stavite u staklenku i pohranite u hladnjaku, te poslužite s jelom po želji. Dobar tek!
Više od začina: Čudesna mediteranska "biljka koja liječi sve"