Na vrhu stijene, ušuškana kao u špilji, smjestila se zanimljiva mala pravoslavna crkva koja svake godine privlači brojne turiste – i to ne nužno iz vjerskih razloga. Riječ je o jedinoj crkvi u Grčkoj koja nema krov, a zove se Panagia Kakaviotissa.

Na neki način, krov je stijena koja ju prekriva, no s obzirom da je i sam zaklon prilično otvoren i „prozračan“, ova crkvica izgleda kao da je netko podigao dnevni boravak na balkonu. A taj dnevni boravak dolazi u tipičnim grčkim bojama – bijeloj i tirkiznoj, ispunjen slikama svetaca na zidovima.

To se dogodilo početkom 14. stoljeća kada su redovnici odlučili poći u visine kako bi u miru i tišini mogli ispovijedati svoju vjeru. Kasnije je ova lokacija dobro poslužila tijekom osmanskog prodora u Europu – nitko nije mogao pretpostaviti da se na vrhu stijene skrivaju crkva i ljudi, pa je ostala netaknuta.

Crkva se nalazi na otoku Lemnosu u Egejskom moru, a ime Kakaviotissa dobila je zapravo prema planini Kakavos na kojoj se nalazi. Zbog nje je ovo područje također i vrlo popularno među planinarima.

Do nje vode stepenice i prilaz je dobro uređen, no s obzirom na strminu i brojnost stepenica, ne bi bilo loše da ste u malo boljoj kondiciji inače će ovaj uspon malo potrajati 😉

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju