Sjever Grčke možda ne dobiva jednaku pažnju poput grčkih obala i otoka, no oni koji ga još nisu posjetili i vidjeli mogli bi se ugodno iznenaditi. Planine, gore, zelenilo, manastiri, kamene formacije, šarena naselja, izvori vode i potoci… - samo su neke od ljepota koje sjever pruža.

A među njima je i stari gradić Veria, kojeg je svojedobno „pod svoje“ uzeo i Aleksandar Veliki. U njemu se danas nalazi UNESCO-v štićenik, grobnica Filipa II. Makedonskog, no nas danas zanima jedno drugo mjesto koje često prođe ispod turističkog radara: četvrt Barbouta.

Stara židovska četvrt još uvijek odiše duhom 19. stoljeća – vidljiv je u tradicionalnoj arhitekturi, kamenim uličicama, impresivnim starim vilama… A da je ovdje živjela židovska zajednica podsjeća nas i stara sinagoga koja privlači pozornost svojim ornamentima, bojama, mozaikom i izrezbarenim ukrasima u drvetu. Sinagoga je podignuta 1850. godine i kao takva je najstarija u sjevernom dijelu Grčke.

Ipak, židovski doseljenici ovdje su došli mnogo ranije. Pretpostavlja se kako je najveći broj Židova doselio nakon progona u Španjolskoj u 15. stoljeću. Tada su formirali naselje koje se istaknulo od ostatka grada i zadržalo svoju posebnost sve do današnjih dana.

Tiho i idilično naselje smješteno je uz rijeku Tripotamos, a uz njega se vezuje još jedan sakralni detalj. Prema kršćanskom vjerovanju, apostol Sveti Pavao zastao je ovdje na svom misijskom putovanju nakon što nije naišao na dobar odaziv kod Židova u Solunu.

Veria mu je priuštila toplu dobrodošlicu, a njegov govor pred Židovima u tadašnjoj sinagogi svjedok je dugoj povijesti židovske zajednice na ovom području. Vjeruje se kako današnja sinagoga stoji na istom tom mjestu.

Nažalost, Drugi svjetski rat i Holokaust koji ga je popratio lišili su Veriju ovog kulturnog i vjerskog bogatstva. Od oko 600 židovskih stanovnika, 450 ih je ubijeno u Auschwitzu, a ostali su pobjegli. Kada su se neki od njih uspjeli vratiti, zatekli su svoje kuće naseljene novim stanovnicima, a svoje stvari pokradene. Pošli su dalje, neki u Salonu, a drugi u Izrael.

Danas u gradu od 66 000 stanovnika više nema Židova, pa sinagoga ugošćuje samo povremene znatiželjne turiste i vjernike. Nedavno je u sklopu obnove povijesnih lokacija i sinagoga renovirana, pa je zasjala u novim bojama.

Veria se nalazi sat vremena vožnje zapadno od Soluna, što ju čini dobrim odabirom za poludnevni ili jednodnevni izlet. Mnogi još nisu otkrili ni čuli za ovo slikovito mjestašce i njegovu bogatu povijest, pa ako tražite nešto pitomije – Veria i njena stara židovska četvrt zasigurno će vas očarati.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju