Da u pustinji ima života, dokazuje čileanska Atacama neobičnom atrakcijom. Doduše, ne bismo je baš nazvali životom, koliko borbom za život. No upoznajmo je pa neka svatko zaključi za sebe.

Na sjevernom dijelu zemlje, nedaleko od autoceste koja prolazi ogromnom pustinjom, iz pustoši i pijeska viri ogromna ljudska ruka. Skulptura imena Mano del Desierto izrađena je u obliku ljudske ruke i visoka je 11 metara. Lokalne vlasti iz obližnjeg grada Antofagasta naručile su od kipara Marija Irarrazabala djelo koje bi ispunilo prazan prostor – i dobile su ga.

Lijep i sablastan prizor podsjeća na ruku koja se utapa, što je i poruka koju šalje umjetnik. Naime, ta umjetnička intervencija simbolizira ljudsku ranjivost i bespomoćnost, a podsjetnik je na tešku povijest čileanskog naroda i brojna kršenja ljudskih prava.

Iako nosi važnu i potresnu poruku, ni sama nije ostala pošteđena. Često na meti vandala koji ju išaraju grafitima, ruka je svakih nekoliko mjeseci primorana na „čišćenje“. Ironično, upravo je to još jedan dokaz njezine vlastite bespomoćnosti.

Bez obzira na nesretne okolnosti, i srećom po nas, spomenik je dostupan svima i ne naplaćuje se pristup. Smijete ga dodirnuti i slikati se naslonjeni na njega, no zabranjeno je penjati se po njemu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju