U Kostarici su najpopularniji takozvani canopy-izleti, na kojima posjetitelj može upoznati kišnu šumu s visine od 20 do 30 metara, odnosno s krošnji drveća. Sustav prolazaka izrađen poput mostova omogućuje prekrasan pogled na stvarni životni prostor kišne šume. Najveće cjelovito područje zaštićene prirode u Srednjoj Americi je nacionalni park „La-Amistad“ koji uključuje i prostrana područja susjedne Paname. Ovaj predio površine 600.000 hektara turizam je jedva dotaknuo. Tko želi obići ove gotovo nedirnute divljine mora imati potrebnu opremu i biti spreman i na neke sitne neugodnosti. A i krupne...



Jednim od najljepših zaštićenih područja Kostarike smatra se rezervat šume „Monteverde“ koji godišnje privuče desetke tisuća turista. Susjedno mjesto – Santa Elena sasvim je predano ekologiji, no njegova ponuda obuhvaća i kulturne predstave, od opuštenih glazbenih festivala pa do seminara umjetničkoga oblikovanja.
I suhe šume su isto tako podjednako dojmljive kao i vlažne tropske šume. UNESCO je jedno takvo područje u provinciji Guanacaste, zbog ekološkog značenja njezinih suhih šuma proglasio svjetskom prirodnom baštinom.


Turistima su također privlačni aktivni vulkani koji su pod stalnim nadzorom znanstvenika. Jako je posjećen nacionalni park „Poas“. S vrha vulkana visokog 2704 metra pogled dopire vrlo daleko, a za vedrih popodneva sve od Karipskoga mora pa do Tihog oceana.
Park „Tortuguero“ obuhvaća 23 kilometra dug dio karipske obale, kao i više močvarnih područja u zaleđu. Slavu je stekla plaža Tortuguero na koju redovito dolazi na tisuće morskih kornjača kako bi ondje u pijesak položile svoja jaja. Ovdje se mogu promatrati i sedmopruge usminjače koje su u međuvremenu također postale rijetke.



Kostarika svojim turistima može ponuditi velik izbor različitih plaža na dva oceana. Na Karipskom moru, čiji valovi zapljuskuju sjeveroistok zemlje, u svako doba godine treba svakako računati s oblinim kišama. Na nekim dijelovima obale zbog opasnih morskih struja ne preporučuje se kupanje. Zbog toga je turizam na ovoj obali znatno manje razvijen nego na obali Tihog oceana. U najpoznatije iznimke međutim spada mjesto Puerto Vieja, smješteno blizu granice s Panamom, koje se razvilo u prvorazredno turističko središte s hotelima, restoranima i diskotekama.



Većina turističkih plaža nalazi se na obali Tihog oceana, osobito na sjeveru zemlje, na poluotoku i u zaljevu Nicoya. Jug raspolaže lijepim pješčanim plažama, no s obzirom da neprekidno kišno razdoblje, a i dolazak nije baš tako jednostavan, broj posjetitelja ove regije je i dalje neznatan. Impresivno je obalno zaleđe s kišnim šumama nacionalnog parka „Corcovado“. Više od četvrtine zemlje vrvi leptirima kojih u Kostarici ima više nego na cijelom afričkom kontinentu. Uz leptire, Kostarika je poznata i po kavi, od kojih su najpoznatije sorte Cafe Britt, Cafe Milagro i CAfe Monteverde.


Kad je ono godišnji...
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju