Bogatstvo prirode i života koje se krije ispod površine mora nešto je što nije lako zamislivo, niti još uvijek do kraja istraženo. Oceani su stoljećima fascinirali i inspirirali brojne ljude, bilo da se radilo o pjesnicima, ratnicima, moreplovcima, carevima i kraljevima, a bili su i tema brojnih umjetničkih djela. Sve tajne koje oceani sa sobom nose nisu poznate, i vjerojatno nikada neće biti poznate ljudskom rodu.

Na Zemlji ima pet oceana, od kojih je daleko najveći Tihi ocean. Zauzima gotovo trećinu Zemljine površine, a svoje ime može zahvaliti jednom od najpoznatijih moreplovaca - Ferdinandu Magellanu. Proteže se od Beringovog mora na sjeveru do Anktartike na jugu te od Indonezije prema Kolumbiji i Peruu. Zanimljiva je činjenica ta da osim što je to najveći ocean, u dubini Tihog oceana se nalazi i najdublja točka na svijetu od 11.022 metra, što je više i od najviše točke na svijetu – Mt. Everesta.

Drugi po veličini je Atlantski ocean, a ime mu potječe iz grčke mitologije i znači "Atlasovo more". Nalazi se između Amerike i Europe, a obuhvaća površinu od nevjerojatnih 106.450.000 km2. Prosječna dubina Atlantika je oko 3.926 metara, a najdublja točka se nalazi na 8.605 metara.

Tihi ocean Tihi ocean (Foto: Gulliver/Thinkstock)

> Čitatelji odabrali: Koje su najljepše plaže na Jadranu?

Iza Atlantskog oceana, po veličini dolazi Indijski ocean koji pokriva oko 20% Zemljine površine. Sa sjevera je okružen Azijom, sa zapada Afrikom i s istoka Malajskim poluotokom i Australijom. Na jugu se spaja s Južnim oceanom. Zanimljivo je to da Indijski ocean sadrži neke od najljepših otoka na kugli zemljaskoj kao što su Madagaskar, Mauricijus, Sejšeli, Maldivi i Šri Lanka.

> Zabranjen ulaz u raj: Zemlja koja od svakog turista traži da položi ekološku zakletvu

Preostala dva oceana su Južni ocean koji se nalazi oko Antarktike na južnoj polutki te Sjeverni ocean koji okružuje sjevernu polutku Zemlje, ledeni i nedovoljno istraženi...

Najtoplija u Europi: 5 mjesta za sunčanje u ožujku na kojima nećete bankrotirati Madeira, Portugal Madeira - 4 Madeira - 2 +3 Limassol - 6