Koliko je opasno živjeti u okolici jednog od najvećih vulkana na svijetu vjerujemo da i sami znate, no nekim ljudima to je svakodnevica. Iz dana u dan se susreću s posljedicama koje ovi podzemni divovi izbacuju na površinu, ali protiv njih jednostavno ne možemo.

Iako su erupcije zaista česte, ona najznačajnija je bila 1959. godine kada je lava prštala gotovo 580 metara u zrak, a od 1983. godine lava izlazi gotovo neprestano! Možete li si samo zamisliti kakve je posljedice lava ostavila na floru i faunu otoka, te sa svojih preko 45 registriranih erupcija samo u 20. stoljeću!?

Ovaj otok pravi je magnet za ljubitelje avanturističkih putovanja, jer upravo na njemu mogu doživjeti nešto što je toliko rijetko na svijetu da se jednostavno mora vidjeti. Iznad mora se uzdižu dimni oblaci koji se stvaraju prilikom izljeva lave u more, a ako se nalazite na obali na svakom koraku morate paziti da nogom ne stanete na još mekano i vrelo tlo.



Nekad su ovdje bili najveći nasadi guave na svijetu, ali kisele kiše, pepeo i dim nisu blagonaklono utjecali na ovu voćku. Zanimljive su i endemske ptičice, kao i havajske sage o njihovim božanstvima, a čisto kao štos, zapamtite da se Božica vatre zove – Pele! Najbitnije je ipak znati da je Kilauea danas jedan od rijetkih vulkanskih otoka koji eruptira, još rjeđih koji eruptiraju u more, a istovremeno i garantira sigurnost da neće sve odletjeti u zrak.

Dakle, ako mislite isto kao dva i pol milijuna turista koji svake godine posjete ovaj vulkanski otok, krajnje je vrijeme da počnete pakirati ruksake, tko zna do kad će priroda biti milostiva i čuvati Kilaueu od totalne erupcije!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju