Vapnenačke stijene, na kojima je nastao Hieropolis (sveti grad) nastajale su tisućama godina taloženjem kalcija. Danas je ‘sveti grad’ impozantan nekropolis koji broji oko 1200 grobova i mauzoleja, ali nekada je to bio antički Miami Beach u koji su bogati i poznati dolazili na kupanje i uživanje u ljekovitoj termalnoj vodi.

Tektonski pokreti u bazenu rijeke Menderes uzrokovali su potrese, ali i izdizanje velikog broja izvora vrelom vodom. Voda jednog od tih izvora, s visokim postotkom minerala, stvorila je Pamukkale. Blagotvorna voda bogata kalij bikarbonatom, kalcij sulfatom, magnezijom i karbon dioksidom i danas ispunjava prekrasne prirodne bazene. Prema legendi, dovoljno je provesti 10 minuta u ovoj vodi čija temperatura doseže i do 35 celzijevih stupnjeva, kako biste se pomladili čak pet godina.

Obećanje mladosti i istinski prirodni užitak Pamukkale su učinili popularnim turističkim odredištem, što je za ove prekrasne bijele stijene zamalo bilo pogubno. Brojni hoteli koji su nikli neposredno pored termi koristili su toplu vodu za vlastite bazene, a bezobzirni turisti masovno su hodali po delikatnim stijenama, vozili motociklima te se kupali i prali kosu šamponom. Zbog toga su nažalost dva bazena potpuno presušila i posmeđila, no veći dio ovog prirodnog fenomena uspio je spasiti zahvaljujući intervenciji UNESCO-a. Danas su hoteli u neposrednoj okolici zatvoreni, a stijenama i bazenima smije se pristupiti isključivo s bosim nogama. Pamukkale ima samo dvije sestrinke pojave u svijetu od kojih je jedna u Kini, HuangLong (također pod zaštitom UNESCO-a) te špiljski kompleks Mammoth Hot Springs u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ovaj veličanstveni poklon prirode još stotinama godina može ostavljati generacije turista bez daha. No, samo i isključivo uz minimalno poštovanje ljudi prema beskrajnoj prirodnoj darežljivosti. A vi biste su kupali na Plitvicama...

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju