Od svih mjesta avion vam se sruši pored napuštenog grada. Iako se čini nemogućim, ipak postoji mala šansa da se takva situacija i dogodi. 

Agdam, Azerbajdžan

Nekada dom čak 40.000 stanovnika, Agdam je preživio poveći broj krvavih borbi sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća, koje su natjerale stanovnike da napuste grad. Nakon prestanka ratovanja grad su zauzeli pljačkaši i lutalice, a danas ga je protuzakonito posjećivati.

Bodie, Kalifornija

U 1859. godini hrpa bjelobradih kopača pohrlila je u Sierra Nevadu u potrazi za zlatom. Populacija u gradiću Bodie u roku od tjedan dana narasla je na fascinantnih sedam tisuća duša. Kako je rastao broj stanovništva, tako se i popunjavao sadržaj grada.

U svojim najboljim danima grad je imao sedam crkvi, 25 bordela i čak 65 barova. Tučnjave su ovdje bile česte, kao i dvoboji pištoljima. To je trajalo sve dok jednog trenutka nije ponestalo zlata i stanovnika, a na najbolje dane podsjećaju samo ostaci građevina i pokoji zahrđali automobil.

Varosha, Cipar

Nekad ultrapopularno turističko naselje na obalama Mediterana, dio grada Famaguste, danas su napuštene ruševine. Tijekom 70-ih godina prošlog stoljeća mnogi slavni ljudi, poput Brigitte Bardot i Raquel Welch, ljetovali su ovdje, a ulice su bile prepune visokih građevina i skupih hotela. Sada je ovaj grad u potpunosti napušten.

Otok Hashima, Japan

Od 1887. do 1974. godine Hashima je bio grad u kojem su stanovali rudari sa svojim obiteljima. Na svojem vrhuncu otok je brojio 5000 stanovnika, ali nakon što se nafta počela koristiti kao primarni energent, a ugljen se sve manje upotrebljavao, stanovnici su postupno napuštali grad u potrazi za boljim životom. Danas je otok ništa drugo nego betonska ploča s mnogo praznih građevina.

Pripjat, Ukrajina

Službeno je proglašen gradom 1979. godine, a tu je titulu izgubio 1986., netom nakon Černobilske katastrofe. Prije eksplozije Pripjat je imao 49.000 stanovnika, 18.136 stabala i 27 restorana i barova. Danas je strogo čuvan te je zabranjen svaki neovlašteni ulaz ili posjet gradu. Ne želite ovdje završiti noću jer nikad ne znate kakvo će mutirano čudovište zamisliti da ste mu vi večera.

Romagnano al Monte, Italija

Ovo selo uništio je potres koji se dogodio 1980. godine, no stanovnici nisu htjeli obnavljati mjesto, nego su desetak kilometara od njega podignuli novo. Iako je nenaseljeno, selo je danas jako popularno među turistima koji žele posjetiti jedino napušteno selo u Italiji.

Oradour sur Glane, Francuska

Nekad je u ovom selu bilo 640 stanovnika, koje su njemački SS-ovci na brutalan način ubili, osim nekolicine koja je uspjela pobjeći i ispričati tužnu priču. Danas selo nema nijednog stanovnika, ali služi kao svojevrsni podsjetnik i spomenik na mučki ubijene ljude.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju