Otprilike 15 kilometara od Nagasakija 1959. godine odjednom je narastao grad od 5 tisuća ljudi, kada su u zlatnom dobu otok Hashimu naselili mnogobrojni Japanci kako bi sreću pronašli na ovom, do tada, malom rudarskom mjestu.

Tvrtka Mitsubishi otkrila ga je 1887. godine i naselila ga isključivo kako bi postao podvodni rudnik ugljena. Na kraju je rudarima postao dom. Do početka sedamdesetih godina otok je imao velike stambene zgrade, obrazovne ustanove i trgovine.

Unatoč živopisnom izgledu, prvi pogled u ovom slučaju vara. Prpošan grad sagrađen je na slojevima ugljena i radu napaćenih radnika prepuštenih zaboravu nakon smrti u naizgled beskonačnim hodnicima rudnika.

Otok Hashima (Foto: AFP) - 1 Otok Hashima (Foto: AFP) - 1 (Foto: Afp)

Otok Hashima poznat je po zloglasnom nadimku "Gunkanjima" (otok Vojni brod). Tijekom Drugog svjetskog rata, vojnici iz Koreje i kineski ratni zarobljenici bili su prisiljeni spuštati se u rudnike ugljena kako bi zadržali njihovu profitabilnost, piše news.com.au.


Uvjeti rada u rudniku bili su nehumani - plamteća vrućina kao i opasnost od rudarskih nesreća doveli su do smrti oko 1300 radnika.

Kada je ugljena nestalo i ugasio se rudnik, ugasio se i život na površini koji se njime hranio. Prazan rudnik ugljena 1974. presudio je otoku koji je potpuno napušten.

Od 2009. godine za samo 3,76 dolara, bez troškova vožnje brodom, možete doživjeti propast i napuštenost grada zamrznutog u vremenu, a možda i bijes 1300 duhova radnika koji prema legendi lutaju hodnicima. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju