Tsarskoye Selo ili tzv. Carsko selo, naziv je za mjesto nedaleko od St. Petersburga u Rusiji. Danas spada pod gradić Puškin.

Sam naziv upućuje na podatak da je u njemu živjela carska obitelj, a zadnja je to bila dinastija Romanov prije nego je svrgnuta s vlasti tijekom ruske revolucije.

Kao sa starih razglednica

Nekadašnja skromna palača koja se ovdje nalazila, u 18. stoljeću podignuta je na viši nivo. Postala je luksuzni ljetnikovac carice Katarine, s brojnih vrtovima, paviljonima i skulpturama. S prozora carske palače pruža se pogled na Aleksandrov park koji se prostire na čak 120 hektara i prekrasne staze kroz šumu ispresječene manjim parkovima s klupicama i fontanama.

Nije ni Aleksandar bio bez krova nad glavom. Njegova rezidencija nalazi se u istom selu, a zadnji je u njoj živio car iz dinastije Romanov, Nikola II. Posljednji dani života u njoj nisu bili bajni kao prethodni, jer ih je proveo u kućnom pritvoru.

Kada su vlast preuzeli Sovjeti 1918. godine nakon Oktobarske revolucije, palače i parkovi postali su državno vlasništvo i proglašeni muzejima. Zbog velikog broja dječjih sadržaja i institucija poput vrtića i škola u okolici, preimenovano je u Dječje selo, a 1937. godine na obljetnicu Puškinove smrti, cijeli gradić dobio je jednostavno ime: Puškin.

Dijelovi sela uništili su nacisti u Drugom svjetskom ratu, no nakon što ih je Crvena armija ispratila s Istoka, palače su restaurirane i vraćen im je nekadašnji sjaj.

Carsko selo u turističkim priručnicima i žargonu

Danas je Carsko selo, tj. gradić Puškin turistička atrakcija: turisti sa svih strana svijeta dolaze vidjeti palaču carice Katarine i cara Aleksandra.

U međuvremenu, nadimak „carsko selo“ počeo se koristiti i za ostale, elitnije kvartove Rusije. Ironično, tako su (pretpostavljamo – potajno) nazivani kvartovi u kojima je živjela sovjetska elita: zgrade su bile u malo boljem stanju, a dućani su bili bolje opremljeni.

Smješteno u zelenilu brdašaca pored rijeke Neve i povezano vlakom sa St. Petersburgom, Carsko selo idealna je lokacija za mali izlet van grada.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju