Hrvatska na sjeveru ima Kumrovec, a Mađarska na svom sjeveru Holloko – etno selo i muzej na otvorenom koji će oduševiti svakoga tko ga posjeti. Očito su oduševili i UNESCO koji ih je uvrstio na popis svjetske baštine u Europi.

Laskavu kategorizaciju duguje jedinstvenom izgledu, posljedici njege i brige za arhitekturu i baštinu koja potječe iz 17. i 18. stoljeća.

Zelenilo okolnih šuma, drvene i kamene stare kućice, crkva tamnog drvenog tornja nalik turopoljskim ljepoticama, popločene ulice, konjske zaprege, narodne nošnje na curama i dečkima koji ponosno pokazuju boje svoga kraja, radionice i muzeji posvećeni starim obrtima i vještinama… Sve to doprinosi atraktivnosti ali i autentičnosti ovog slatkog sela.

Njegov simbol je crni gavran, jer su prema legendi upravo gavrani skriveni u kamenju izgradili velebnu tvrđavu iznad sela.

Teška vremena dovela su do današnjeg izgleda

Samo selo spominje se već u 13. stoljeću, kada su ovim prostorom protutnjali Mongoli. Uslijedila je gradnja obrambenog zida te dvorca koji je trebao štititi regiju od potencijalnih budućih napada.

No, nije. Zauzela ga je osmanska vojska sredinom 16. stoljeća. Tek po njihovom odlasku u 17. stoljeću, kada su dvorac i postojeće selo opustošeni, niknuo je nov život i mjesto zvano Holloko. Brojne kućice koje ondje danas možete vidjeti originalne su, očuvane iz tih davnih vremena.

Tu su i ostaci nekadašnjeg gotičkog dvorca koji je renoviran 1996. godine. Masovna kamena utvrda na brdu danas je otvorenih vrata za sve posjetioce – a s obzirom na atraktivnost mjesta, njih ne nedostaje.

Kumovala je, naravno, i odlična gastro ponuda. Kad ste već ovdje, znajte da nećete otići gladni. Holloko je odlično mjesto za dobro pojesti, a Mađari su ponosni na svoje domaće gulaše, sireve, slastice i vina. S punim pravom 😉

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju