Šanse da ste do sada već čuli za Republiku Saugeais vrlo su male, osim ako možda niste posjetili istočni dio Francuske kraj granice sa Švicarskom i istoimenu dolinu u kojoj se smjestila ova nestašna zajednica koja ne priznaje nikog (a nitko ne priznaje ni nju).

Mala republika smještena je u francuskom departmanu Doubs. Ima površinu od svega 128 kilometara kvadratnih te skromnih 5 000 stanovnika. Njena prijestolnica je miran i sladak gradić Montbenoit, a njeni susjedi su Francuzi i Švicarci.

Republika Saugeais, Francuska Republika Saugeais, Francuska (Foto: Getty Images)

O čemu se radi? Sve je počelo u šali, kada je predstavnik departmana stigao u gradić Montbenoit kako bi sudjelovao u službenom događanju. Prilikom odsjedanja u Hotelu de I'Abbaye, vlasnik hotela Georges Pourchet ga je upitao ima li dozvolu za ulazak i boravak u Republici Saugeais, na što se ovaj zbunio i počeo postavljati pitanja o neobičnoj državi u državi. Vlasnik hotela je improvizirao i na licu mjesta izmišljao odgovore.

Ovaj je na to izjavio kako Saugeais doista izgleda kao mala republika za sebe, no kako svaka republika treba imati i predsjednika. Na to ga je, ni pet ni šest – proglasio predsjednikom Slobodne Republike Saugeais. Sve ostalo je povijest.

Nakon Pourchetove smrti, predsjednica republike postala je njegova supruga koja je imenovala premijera i ambasadore države, s pjesma napisana na lokalnom dijalektu proglašena je za nacionalnu himnu. Himna je humorističnog karaktera i veliča njihove muškarce kao snažne ratnike, a jedan stih čak skromno poručuje: „Vrijedimo više od drugih“.

Republika Saugeais, Francuska Republika Saugeais, Francuska (Foto: Shutterstock)

Štoviše, 1997. godine izdane su i posebne novčanice i poštanske markice. Kada je 2005. godine, u dobi od 99 godina umrla i predsjednica Republike Saugeais, naslijedila ju je njena kćer. Današnji predsjednik je stupio na dužnost u proljeće 2022. godine i zove se Simon Marguet.

Pa, što reći nego – živjela Republika!

Ne bi bilo loše na odmor se uputiti u zemlju, pardon, gotovo izmišljenu republiku za koju mnogi vjerojatno nisu ni čuli. Dok ne istražite život u dolini kojeg ova nestašna zajednica očito obožava, istražite okuse i mirise koje obožavaju Francuzi i to od 26. rujna do 2. listopada u Lidlovom tjednu okusa Francuske. 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom LIDL po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju