Kako svijet obiluje tisućama poznatih muzeja, i nije nešto što nije poznato. Madridski Prado, njujorška Moma, Guggenheim, Uffizi samo su neki od najslavnijih, ali ipak, kad god spomenemo pojam muzeja, na prvom mjestu završi onaj u kojem se čuva i najpoznatija slika svih vremena – Mona Lisa. Naravno, riječ je o pariškom Louvreu, a ovo su samo neke od „crtica“ o njemu koje bi bilo zgodno upamtiti…

Muzej Louvre simbol je francuske kulture u punom sjaju. Smješten na obalama Seine, Louvre prezentira umjetničko izražavanje kroz više različitih epoha. Sa svojom svjetlucavom središnjom piramidom i slavom najpoznatijeg muzeja na svijetu, postao je jedna od najcjenjenijih pariških atrakcija, privlačeći posjetitelje iz cijeloga svijeta.

Zakoračiti u Louvre je jednako ulasku u samo središte ljudske kreativnosti. Njegova izvanredna zbirka, koja obuhvaća stoljeća umjetnosti i kulture, i dan danas ostavlja brojne posjetitelje oduševljenima. Muzej čuva neka od najslavnijih remek-djela poznatih čovječanstvu. Među njegovim ogromnim blagom, posjetitelji se mogu diviti zagonetnom osmijehu Mona Lise, gracioznom obliku Miloske Venere i dinamičnoj ljepoti Nike sa Samotrake (zanimljivo je kako je slavni brend „Nike“ upravo dobio ime po ovoj grčkoj božici pobjede).

Svaki korak kroz hodnike i galerije Louvrea otkriva novo poglavlje u povijesti umjetnosti, s djelima iz različitih kultura i razdoblja koja se spajaju i na najbolji način pokazuju povijest umjetnosti.

Zanimljivo je kako je danas najpoznatiji svjetski muzej zapravo napravljen kao utvrda u 12. stoljeću za zaštitu Pariza od vikinških invazija. Nakon toga, od 1546., služio je kao rezidencija francuskih kraljeva, no nakon slavne revolucije 1789. godine, odlučeno je da se Louvre transformira u nacionalni muzej umjetnosti. Ovaj ključni trenutak označio je početak preobrazbe Louvrea u svjetski poznatu instituciju, koja je postala – umjetničko svetište. kao svetište umjetnosti. Danas se Louvre može pohvaliti nevjerojatnom zbirkom od preko 380 tisuća umjetnina, iako je samo mali dio njih, oko 35 tisuća, izložen u stalnom postavu. Ova djela izložena su kroz osam odjela, a svaki je posvećen određenom razdoblju umjetnosti.

Mona Lisa Mona Lisa (Foto: Profimedia)

Središnji dio Louvrea koji zaokuplja maštu posjetitelja je piramida Louvrea - koju je dizajnirao poznati arhitekt I. M. Pei 1981. Ovo arhitektonsko čudo dalo je suvremeni štih povijesnom muzeju, a sama piramida, sastavljena je od stakla i metala, te je upečatljiv simbol modernizma i inovacije. Smještena u glavnom dvorištu palače Louvre, pruža upečatljiv kontrast baroknoj arhitekturi svojih „susjeda“. Unutar piramide nalazi se nekoliko soba, informativni centar i kafić.

Dizajn piramide, iako danas slavljen, nije bio bez kontroverzi. Mnogi su kritičari u početku dovodili u pitanje njegovu kompatibilnost s okolnim povijesnim spomenicima. Neki su na piramidu gledali kao na smetnju, povezujući je s egipatskom pogrebnom simbolikom. Srećom, piramida je preživjela i danas je jedan od simbola Grada svjetlosti.

Što se tiče posjete, najbolje je otići srijedom i petkom, kad muzej radi nešto dulje. Naravno, gužve ima uvijek i nemojte misliti kako ćete je izbjeći. Ipak, kad ste već odlučili ići, svakako platite par eura više i uzmite „skip the line“ ulaznicu, s kojom ćete dobiti točan termin za ulazak, te izbjeći nepotrebno čekanje pred vratima muzeja.

Francuska bez gužve: Mjesta bez turista koja vas nimalo neće razočarati Francuska - 1 Francuska - 2 Francuska - 3 +2 Francuska - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju