Da svijet obiluje tisućama poznatih muzeja, i nije nešto nepoznato. Madridski Prado, MoMA u New Yorku, Guggenheim i Uffizi samo su neki od najslavnijih, ali ipak, kad god spomenemo pojam muzeja, na prvom mjestu završi onaj u kojem se čuva i najpoznatija slika svih vremena – Mona Lisa. Naravno, riječ je o pariškom Louvreu, a ovo su samo neke od crtica o njemu koje bi bilo zgodno upamtiti…

Muzej Louvre simbol je francuske kulture u punom sjaju. Smješten na obalama Seine, Louvre prezentira umjetničko izražavanje tijekom više različitih epoha. Sa svojom svjetlucavom središnjom piramidom i slavom najpoznatijeg muzeja na svijetu, postao je jedna od najcjenjenijih pariških atrakcija, koja privlači posjetitelje iz cijeloga svijeta.

Zakoračiti u Louvre jednako je ulasku u samo središte ljudske kreativnosti. Njegova izvanredna zbirka, koja obuhvaća stoljeća umjetnosti i kulture, i dandanas ostavlja brojne posjetitelje oduševljenima. Muzej čuva neka od najslavnijih remek-djela poznatih čovječanstvu. Među njegovim ogromnim blagom posjetitelji se mogu diviti zagonetnom osmijehu Mona Lise, gracioznom obliku Miloske Venere i dinamičnoj ljepoti Nike sa Samotrake (zanimljivo je kako je slavni brend Nike dobio ime upravo po toj grčkoj božici pobjede).

Svaki korak kroz hodnike i galerije Louvrea otkriva novo poglavlje u povijesti umjetnosti, s djelima iz različitih kultura i razdoblja koja se spajaju i na najbolji način pokazuju povijest umjetnosti.

Zanimljivo je kako je danas najpoznatiji svjetski muzej zapravo napravljen kao utvrda u 12. stoljeću za zaštitu Pariza od vikinških invazija. Nakon toga, od 1546., služio je kao rezidencija francuskim kraljevima, no nakon slavne revolucije 1789. godine odlučeno je da se Louvre transformira u nacionalni muzej umjetnosti. Taj ključni trenutak označio je početak preobrazbe Louvrea u svjetski poznatu instituciju, koja je postala – umjetničko svetište. Danas se Louvre može pohvaliti nevjerojatnom zbirkom koja sadrži više od 380 tisuća umjetnina, iako je samo mali dio njih, oko 35 tisuća, izložen u stalnom postavu. Ta su djela izložena u osam odjela, a svaki je posvećen određenom razdoblju umjetnosti.

Mona Lisa Mona Lisa (Foto: Profimedia)

Središnji dio Louvrea koji zaokuplja maštu posjetitelja jest piramida Louvrea - koju je dizajnirao poznati arhitekt I. M. Pei 1981. To arhitektonsko čudo dalo je suvremeni štih povijesnom muzeju, a sama piramida sastavljena je od stakla i metala te je upečatljiv simbol modernizma i inovacije. Smještena u glavnom dvorištu palače Louvre, pruža upečatljiv kontrast baroknoj arhitekturi svojih "susjeda". Unutar piramide nalazi se nekoliko soba, informativni centar i kafić.

Dizajn piramide, iako danas slavljen, nije bio bez kontroverzi. Mnogi su kritičari u početku dovodili u pitanje njegovu kompatibilnost s okolnim povijesnim spomenicima. Neki su na piramidu gledali kao na smetnju te su je povezivali s egipatskom pogrebnom simbolikom. Srećom, piramida je preživjela i danas je jedan od simbola Grada Svjetlosti.

Što se tiče posjeta, najbolje je otići srijedom i petkom, kad muzej radi nešto dulje. Naravno, gužve ima uvijek i nemojte misliti da ćete je izbjeći. Ipak, kad ste već odlučili ići, svakako platite nekoliko eura više i uzmite skip the line ulaznicu, s kojom ćete dobiti točan termin za ulazak i izbjeći nepotrebno čekanje pred vratima muzeja.

Na popis putovanja za 2024. godinu svakako uvrstite Pariz i ne zaboravite da se puževi, uz čašu pjenušca, u Francuskoj jednostavno moraju kušati. Za sve one koji će posjet toj čudesnoj državi ipak malo odgoditi nema straha jer se u obližnjem Lidlu i bogatom asortimanu tjedna okusa Francuske skrivaju delicije od kojih se francuski progovara tečno već nakon prvih zalogaja. Uživajte u ponudi francuskih vina i sireva poput camamberta, koji je toliko ukusan ako ga samo kratko zapečete u pećnici. Ne zaboravite se zasladiti s crème brûléeom, čokoladnim moussevima i raznim francuskim pitama koje će vas u trenu odvesti do Elizejskih poljana. 

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju