Treći francuski grad po veličini (nakon Pariza i Lyona) svjedočio je i još uvijek svjedoči miješanju svih mogućih kultura, još otkako su ga osnovali grčki doseljenici prije nevjerojatnih 2600 godina. U prošlosti je bio na glasu kao grad mornara i gangstera, no posljednjih godina privlači sve veći broj posjetitelja svojom raznolikom ponudom. Evo samo nekih prijedloga što možete učiniti u jednom od najstarijih, najfascinantnijih i najživljih gradova Europe.

Zabava u bivšoj tvornici duhana

Otkako je otvorio svoja vrata 1992., La Friche de la Belle de Mai posvetio je svojih 45.000 četvornih metara umjetničkim oblicima svih vrsta. Smješten u četvrti Belle de Mai, nedaleko od Gare Saint Charles, poznat je po svom kaleidoskopskom programu izložbi suvremene umjetnosti, kinoprojekcijama na otvorenom, koncertima, kazalištima, uličnoj umjetnosti i klupskim večerima. Kada dostignete svoj kulturni kapacitet, divite se ozbiljnim potezima u FabLabovu skate parku ili uživajte u piću na krovu. Iako se u njemu najbolje uživa ljeti, u La Fricheu nikad nije dosadno.

Marseille - 3 Marseille - 3 (Foto: Getty Images)

Izgubite se u staroj četvrti

Le Panier vas nezaobilazno vodi u prošlost. Unatoč tome što je najstarija četvrt Marseillea - Grci su se ovdje prvi naselili 600. godine prije nove ere, njezin labirint ulica pršti šarmom. Uđite kroz Passage Lorette i prepustite se lutanju usred njezinih strmih i krivudavih uličica. Četvrt obiluje sjenovitim terasama, uličnim umjetničkim freskama, simpatičnim zanatskim trgovinama... Posjetite nekadašnji hospicij Vieille Charite, u kojem se danas nalazi muzej suvremene umjetnosti i arheološki centar, prije nego što se spustite u slastičarnu Vanille Noire na kuglicu (ili dvije) sladoleda od crne vanilije.

Istražite povijest i kulturu Mediterana

MuCEM (Musée des Civilizations de l'Europe et de la Méditerranée) otvoren je 2013. kao prvi veliki nacionalni muzej posvećen dokumentiranju europskih i mediteranskih civilizacija. Prostire se na tri lokacije, a najbolji pogled na njegovu mrežastu kubičnu strukturu pruža se s krovne terase. Arhitekt koji potpisuje to remek-djelo Rudy Ricciotti ukrasio ga je simbolima iz velikih svjetskih religija, a rešetkasta konstrukcija baca upečatljive sjene ovisno o dobu dana. Osim prvorazrednih izložbi i stalnih zbirki, tu je i prvoklasna knjižara.

Pronađite nešto i za ukrašavanje doma

Obitelj Series pomaže u opremanju marsejskih domova više od jednog stoljeća. Počevši s radom pod imenom EMS Le Papier Peint 1920. godine, osnivač Marius Series prodavao je ukrasne tapete. Maison Series sada je pod vodstvom Mariusovih praunuka Amelie, Clementine i Nicolasa, i danas je trgovina prava palača šik kućnih potrepština. Pregledajte tapete francuskih dizajnera, tkanine koje potpisuje Christian Lacroix, jastuke, namještaj, svijeće i suvremenu umjetnost. Bez obzira na to jeste li iskusni u uređenju doma ili ste potpuni početnik, ponudu ove obiteljske tvrtke ne smijete propustiti.

Marseille - 5 Marseille - 5 (Foto: Getty Images)

Kuhinja koja nudi ponešto za svakoga

Iako je poznat po bouillabaisseu, bogatoj juhi od morskih plodova, gastronomska scena Marseillea prilično je raznolika. Otprilike 30 posto stanovništva talijanskog je podrijetla, pa pizza ima veliki značaj, a često se poslužuje iz raznih food truckova. La Cantinetta ili bratski restoran Otto savršeni su za talijansku gozbu, a ako želite egipatsku hranu, uputite se u Le Souk de Nour d’Egypte. Ipak, ako je vaš izbor najsvježija moguća riba, večerajte u restoranu Le Chateau.

Otisnuti se u čarobnu Francusku i doživjeti dašak tog posebnog šarma ideja je od koje se ne odustaje. Vrhunska gastronomija duboko je ukorijenjena u francuskoj kulturi, a delicije poput puževa, žabljih krakova ili guščje jetre, uz, naravno, neizostavne čokoladne kroasane ili baguette, zagolicat će nepce svakog gastrozaljubljenika.Za putovanje okusima koji će vaše nepce okusima odvesti na turu Francuskom bez pakiranja kofera istražite asortiman u Lidlovu tjednu okusa Francuske, koja će vam dom ispuniti nevjerojatnim mirisima koje je nemoguće zaboraviti. 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom LIDL po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju