Španjolska Cordoba mjesto je koje se može ponositi s čak 4 lokaliteta na popisu Svjetske kulturne baštine UNESCO-a, a tamo ćete hodati i rimskim mostom koji se pojavljuje u poznatoj uspješnici The Game of Thrones.

Kako do Cordobe?

Do Cordobe najjeftinije možete ako letite iz Budimpešte, primjerice do Seville, Malage ili Madrida. Najbliži aerodrom Cordobi je Sevilla, a jeftine povratne avio karte možete pronaći iz Budimpešte po cijeni već od 60 eura.

Da bi iz Seville stigli do Cordobe, na raspolaganju su vam kombinacija shuttle busa i vlaka koji će vas voziti sat i pol, a koštat će vas do 25 eura. Nešto duža ali jeftinija opcija je vožnja autobusom kojim se vozite 3 sata, a platit ćete ga maksimalno 13 eura, ovisno o terminu koji odaberete.

Kako se kretati ?   

Grad je odlično povezan autobusnim linijama. Nećete se teško snalaziti jer se na svakom stajalištu nalaze ekrani s vremenima polaska i destinacijama na koje putuju, a kartu za jednu vožnju platit ćete 1,30 eura.

Imajte na umu da autobusi voze od 6 ujutro pa sve do 23:30, stoga ako ćete se vraćati iz izlaska, trebat će vam taksi. Prijevozne karte možete kupiti kod vozača, a kod ulaska u autobus izrazito je važno držati se pravila stajanja u redu.

Zanimljive činjenice o Cordobi

Zaista je zanimljiva povijest ovog grada koja seže još u daleka vremena. Vrijedi spomenuti da je nekad jedini prilaz na južnoj strani grada bio Rimski most koji je ovoj svrsi služio tako gotovo 20. stoljeća do njegove rekonstrukcije. No, iako je nekad bio otvoren za promet, danas je mostom zabranjen promet vozilima.

Kad pak čujete za Cordobu, a malo bolje poznajete geografiju, sigurno ćete sugovornika pitati na koju misli. Naime, Cordobu ćete pronaći i u Meksiku, Kolumbiji, Argentini pa i Sjedinjenim Američkim državama, ali ova Španjolska bila je prva i sva su ostala mjesta imenjaci ovog španjolskog grada. Zanimljivo je da postoji i istoimena novčana valuta, a koristit ćete je ako ste u Nikaragvi.

Cordoba se može pohvaliti i činjenicom da je jedini grad na svijetu u kojem se nalaze čak 4 područja koja je prigrlio i UNESCO svojom listom svjetske kulturne baštine. Radi se o antičkim ostacima povijesnog grada Medina Azahara, poznatim otvorenim dvorištima ukrašenim različitim cvijećem, povijesnom središtu grada i sakralnoj građevini Mezquita. O njima ćemo malo kasnije.

Ako pak se tamo odlučite putovati ljeti, imajte na umu da temperature znaju dosezati do visokih 40 stupnjeva Celzijusa, a trebate znati i da se naziv ovog grada izgovara kao Cordova. Tamo je nakratko boravio čak i Kristofor Kolumbo koji je 1486. godine došao s naumom da tadašnju kraljevsku vlast zamoli za dozvolu za vođenje ekspedicije u Indiju. Osim Christophera, valja spomenuti i poznatog rimskog pjesnika Seneku.

Što vidjeti i doživjeti u Cordobi u 24 sata?  

Osobito je zanimljiva Mezquita, koja kroz povijest nije pripadala samo jednoj religiji, već Islamu, Kršćanstvu i Judaizmu. Svaka od njih ostavila je po pitanju arhitekture svoj obol, stoga ćete se tamo nauživati u prizorima.

Najbolje vrijeme za posjetu je ujutro od 8 pa sve do 9:30 do kada je ulaz i besplatan, a nakon toga se naplaćuje. Tu ćete najbolje moći upoznati španjolsku i andaluzijsku arhitekturu, a ulaznica se od 9:30 sati naplaćuje 11 eura po osobi. Poželite li do istražiti poglede sa zvonika, dodat ćete još 2 eura.

U blizini Mezquite nalazi se i Rimski most kojeg smo već spomenuli kao jedino mjesto do kojeg se moglo mjestu prići, a koje je idealno poslužilo za snimanje uspješnice The Game of Thrones. Vidjeti ga možete i danas te će vas dovesti direktno do same Mezquite.

Volite li pak bilje, ovdje ćete se zaista nauživati u pogledima, a feed na Instagramu će prštiti šarenim fotkama u najrazličitijim kombinacijama. Naime, u Cordobi se svake godine još od davne 1918. godine održava festival otvorenih vrtova kada svoje obitelji znatiželjnicima dva tjedna u godini otvaraju svoja vrata i predstavljaju cvjetne kreacije na kojima su mnogi zavidni.

Ako slučajno niste tamo za vrijeme festivala, ne brinite jer prošetati možete do Palacia de Vianna, palače koja datira u 12. stoljeće i koja se sastoji od čak 12 vrtova. Ulaznicu ćete platiti 10 eura, a zatvorena je ponedjeljkom. Uživat ćete, vjerujte.

Obavezno prošećite i mnogobrojnim ulicama gdje možete upijati tradiciju ovog kraja, a vaše nezaobilazne lokacije bit će i kompleks Alcázar de los Reyes Cristianos, stara židovska četvrt, Patio de los Naranjos, utvrda Calahhora koja predstavlja arhitektonske ostatke Maurske ere, a volite li muzeje, zaputite se u Arheološki muzej, Muzej likovnih umjetnosti ili Muzej slikara Julia Romera de Torresa.

Naravno, nećete iz Cordobe otići bez da upoznate povijesni dio grada koji je također na listi Svjetske kulturne baštine. Povijesni dio grada poznat je po mnoštvu otvorenih vrtova pa se jednostavno izgubite i prepustite trenutku.

Ako ste gladni, a sigurno ćete biti, nemojte igrati na sigurno već kušajte neke od lokalnih gastronomskih specijaliteta. Naša su preporuke juha od rajčice salmorejo, rabo de toro odnosno rep bika, flamenquín kao pržena kombinacija sušene šunke i svinjske slabine, berenjenas con miel što je zapravo prženi patlidžan s medom, a za desert odaberite pastel cordobés.

Ne sumnjamo da ćete ovdje uživati. I u hrani i arhitekturi, Naravno, upoznajte se s ljudima i upijajte tradiciju i kulturu.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju