Put prijateljstva, jedan od najstarijih prekograničnih planinarskih putova koji povezuje hrvatski Snježnik i slovenski Snežnik obnovljen je i svečano otvoren na prigodnom događanju održanom na Platku 8. srpnja.

Svečanosti su, uz planinare, nazočili predstavnici regionalne i lokalne uprave obiju država te predsjednik Planinske zveze Slovenije Jože Rovan i Hrvatskog planinarskog saveza Darko Berljak.

Među okupljenima bio je i gospodin Branko Lemić iz Rijeke, sudionik prvog pohoda sa Snježnika na Snežnik 1975. koji je i otvorio put. Ovom je prilikom pokazao i kamen uzet sa Snežnika s potpisima svih sudionika prvog pohoda.

Prekogranični planinski putovi postojali su od davnina, a najljepši od njih postali su službeni, uređeni i markirani planinarski putovi. U Sloveniji i Hrvatskoj, još dd 1922. godine, planinarske se staze označavaju jednakom crveno-bijelom markacijom, koju je u upotrebu uveo slovenski markacist Alojz Knafeljc.

Prvi službeni međunarodni planinarski put bila je Štajersko-zagorska krožna pot, uređena 1968. godine zalaganjem i radom planinarskih društava obiju država.

U to je vrijeme nastala i ideja o povezivanju Snježnika i Snežnika, a prvom markacijom taj je međunarodni put označen 5. srpnja 1974. povodom obilježavanja 100. godišnjice planinarstva u Hrvatskoj i Jugoslaviji.

Čitav put službeno je otvoren godinu dana kasnije, 1975., simboličkim zajedničkim iscrtavanjem markacija na vrhu Snežnika. Za otvorenje je tiskan i dvojezični priručnik o stazi s opisom puta, a za obiđen čitav put dobivala se značka.

To je bio tek početak osnivanja brojnih Bratskih planinarskih putova, koji su 1991. stavljeni u mirovanje, a kasnije - zbog strogih schengenskih pravila - angažman Planinske zveze Slovenije i Hrvatskoga planinarskog saveza ostao je bez rezultata.

Tek ove godine, ukidanjem schengenske granice, ponovno su se mogli obnoviti prekogranični planinarski putovi, na radost planinarskih saveza obje države, ali i brojnih planinara i njihovih društava, s ove ili one strane granice, čije prijateljstvo i suradnja nisu nikada ni bili prekinuti.

Krovni savezi osigurali su planinarskim društvima uključenim u obnovu Puta prijateljstva sav potreban materijal, alat i pribor za uređenje planinarskih putova, a na svečanom otvaranju predsjednik HPS-a Darko Berljak zahvalio je svim pojedincima, planinarskim društvima, udrugama i ustanovama koji su pomogli da se obnovi Put prijateljstva.

5 mjesta u Gorskom kotaru s kojima biste trebali početi istraživanje "zelenog srca Hrvatske" Gorski kotar - 4 Gorski kotar - 5 Gorski kotar - 3 +5 Gorski kotar - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju