Nakon što je Italija preživjela epicentar pandemije i uvela neke od najstrožih europskih mjera, talijanski turistički institut izvijestio je kako je više od 27 milijuna Talijana prošle godine odlučilo provesti svoj ljetni odmor u planinama. Strah od virusa naveo ih je da otkriju i isprobaju novi način odmora prvenstveno zbog potrebe za socijalnom distancom, zrakom i kretanjem. Mala ruralna mjesta u kojima inače nema puno turista doživjela su procvat, a sve više Talijana postaje svjesna kako čak 70 posto njihove zemlje čine planina i brda.

U međuvremenu su Talijani najavili i megaprojekt Sentiero dei Parchi, odnosno Put parkova, koje će povezati svih 25 talijanskih nacionalnih parkova – od Alpa preko Apenina, pa sve do Sicilije i Sardinije.

Ambicioznim, trinaestogodišnjim planom od 35 milijuna eura kojem je cilj proširiti postojeći trail Sentiera Italia (Veliku talijansku rutu) za otprilike 1000 km susjedi će dobiti novi put. Kada se završi 2033. godine, nova ruta će voditi svakom od 20 regija u zemlji, prolaziti će kroz šest mjesta svjetske baštine i protegnuti se na gotovo 8000 km, što je oko 10 puta više od Camina de Santiaga (St Jean Pied de Port do Galicije).

Do sada Talijani nisu imali studije niti državno tijelo koje bi se pobrinulo za mrežu planinarskih staza. Taj su posao oduvijek obavljali volonteri. Velika talijanska ruta dovršena je 1990-ih, ali je posljednjih desetljeća zanemarena. No planinari, zaštitnici okoliša, ali i turistički djelatnici izrazito se vesele njenom proširenju jer će oživjeti talijanske ruralne krajeve i srušiti predrasudu da Italija čine samo more i Toskana.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju