Ideja se čini sjajnom, a svi zaljubljenici u prirodu na ovaj će način imati razlog više za posjet Čizmi. Znamo da je Italija puna povijesti i kulture, ali nipošto ne zaostaju ni prirodne ljepote, tako da svi jedva čekamo realizaciju ove ideje!

"Sentiero dei Parchi", odnosno staza parkova, povezat će svih 25 talijanskih nacionalnih parkova od Alpa preko Apenina, pa sve do Sicilije i Sardinije. "Naši nacionalni parkovi pravo su blago prirode", rekao je najavljujući ideju talijanski ministar okoliša Sergio Costa. Dodao je kako je država dužna jamčiti njihovo očuvanje, ali i dostupnost ljudima.

Staza će se razvijati duž već postojeće staze "Sentiero Italia", koju je stvorio i kojom upravlja Talijanski alpski klub. Ona je trenutačno dugačka oko 7 tisuća kilometara, a dotiče 18 od 25 nacionalnih parkova. Nova staza uključit će sve nacionalne parkove, zaštićena područja, rezervate biosfere i slično, pa će razloga za uživanje u prirodi biti i više no dovoljno.

Svi oni koji budu putovali stazom moći će izraditi svojevrsnu putovnicu u koju će se lupati žigovi, a ideja je da svi oni koji skupe sve žigove dobiju i simbolično priznanje. Ministar zaštite okoliša naglasio je kako se ovim projektom pokazuje koliko se cijeni prirodna baština, posebno u trenutku nakon koronavirusa, kad svi pokušavamo biti vani čim više.

Tko želi saznati više o cijelom projektu, preporučujemo sljedeću stranicu. Doduše, trebat će vam znanje talijanskog, no ako ga i ne znate, uvijek se možete poslužiti Googleovim prevoditeljem ili čime sličnim.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju