Tian Shan (Tanšan) planine nose prelijepe nadimke: rajske, nebeske, božanstvene… Svako toliko naletjet ćete ondje na ponudu izleta koji završavaju u ovim moćnim planinama. Što je to toliko nebesko u njima, osim što paraju oblake svojim vrhovima prekrivenim ledenjacima, odlučili smo saznati.

Tanšan planina prolazi centralnom Azijom, kroz nekoliko zemalja: Kinu, Kazahstan, Kirgistan, Uzbekistan i Tadžikistan. Najviši vrh je Jengish Chokusu na 7 439 metara, a evo što sve možete doživjeti i vidjeti na njoj.

Issyk-Kul ili vruće jezero

Svojom ljepotom i veličinom ističe se jezero Issyk-Kul. Drugo najveće planinsko jezero svijeta, nakon jezera Titicaca u Južnoj Americi, dugačko je 182 km i široko 58 kilometara. Ne smrzava se čak ni na najvećim zimskim hladnoćama. Štoviše, u ljetnim danima temperatura vode veća je od temperature zraka – između 25 i 28 stupnjeva!

Jeti-Oguz ili Crvene litice sedam bikova

Ovaj naziv govori svašta i ništa. Iako nas asocira na indijanske nazive, saznajemo kako nema veze s tim. Riječ je o području na 2 250 metara nadmorske visine koje zablista u proljeće kada rozo-crvenkaste stijene stvore prekrasan kontrast s okolnim zelenilom. A tek kad tome pridodate slapove zvane „Djevojačke suze“… Mislimo da zasuze i dečki.

Tianchi ili Rajsko jezero

Kako samo ime kaže, ova ljepota privlači ne samo lokalne nomade koje ćete zateći u kampiranju već i turiste sa svih strana svijeta. Pogled na jezero s ledenjacima u daljini opravdava naziv.

Kanjon Charyn

Dio je istoimenog nacionalnog parka u blizini kineske granice, a krase ga neobične kamene formacije zbog kojih biste mogli pomisliti da ste u nekom od velebnih američkih kanjona. Dugačak je čak 90 kilometara – premda manji od Grand Canyona, svjedoci kažu: ništa manje impresivan!

Bezeklik – budističke pećine

Kompleks budističkih pećina izgrađen na planinskim liticama potječe iz 5. stoljeća, a nadograđivan je narednih gotovo tisuću godina. Kada zakoračite ovdje imat ćete osjećaj da ste stupili u stare gradove Mezopotamije pješčanih boja, no murali na zidovima podsjetit će vas da je riječ o dalekoistočnoj kulturi.

Dolina Karkara

Nekad dio Puta svile kojim su prolazili azijski trgovci, danas je rezervirano za kampiranje i služi kao polazna točka planinarima. U ovim šatorima pronaći ćete topli tuš, saunu, pa čak i mini šank! Kakvo osvježenje to samo mora biti za one koji se vraćaju s ekspedicije…

Planinarenje samo za najodvažnije

Teško je gledati u ove vrhove i ne poželjeti teleportirati se ondje. Dok nam to ne bude omogućeno, možda bi najsigurnije ipak bilo ostati doma. Osim ako niste fizički i psihički spremni na izazov života. Rajske planine ipak odlikuje surova, neukrotiva priroda. Krećete li u pohod, pripremite se na spavanje u snježnim špiljama i teške, ali prekrasne staze vrijedne svakog truda.

Za one koji žele okusiti manji, sigurniji dio, postoje i staze u trajanju od svega par sati – one ne vode do vrhova, naravno, ali omogućuju prizore koje ćete pamtiti zauvijek…

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju