Zbog odluke Francuza o zatvaranju žičara iz straha od koronavirusa, mnogi su se obožavatelji zimskog odmora na skijalištima razočarali. Da će Francuzi izgubiti milijarde zbog neuspjele turističke sezone koja je u vrijeme blagdana na svojem vrhuncu, potvrđuje i CNN.

Deset milijuna posjetitelja svake godine hrli u Francusku na skijanje, osiguravajući time državi 10 milijardi eura, kao i posao za 120.000 ljudi. Zatvaranje skijališta izazvalo je proteste demonstranata koji su svoj očaj iskazivali transparentima poput slomljenih srca od kartona u Bourg-Saint-Mauriceu, pokušavajući zadržati posao, pozivajući vladu da im pomogne. No kako stvari stoje, skijanja neće biti, a njihov primjer slijedili su i Talijani, Nijemci i Austrijanci.

Planinske destinacije u Europi bit će tiše nego ikada. Austrija je prvobitno najavila namjeru nastavljanja sa sezonom, ali kasnije je posustala zbog pritiska EU-a i odlučila otvoriti žičare tek lokalnim stanovnicima na Badnjak.

„Prema riječima Laurenta Vanatua, savjetnika za skijašku industriju, svake godine skijanje u Europi donosi 34 milijarde eura prihoda, što je polovica ukupnog svjetskog prihoda“, prenosi CNN.

Gotovo svugdje će zimske radosti utihnuti, osim u Verbieru, švicarskom planinskom resortu u kojem će žičare marljivo prevoziti posjetitelje iznad snježnih krajolika. U barovima i restoranima nastavit će se širiti mirisi kuhanog vina i rastopljenog sira. Pitanje koje se nameće jest kako Švicarska može biti sigurnija od ostalih zemalja.

Neke od mjera kojih će se turisti morati pridržavati u Verbieru jesu obvezno nošenje maski i ograničenje broja ljudi koji će smjeti ući u gondole. Ipak, sudeći prema fotografijama koje niču na društvenim mrežama, turisti se ne drže preporučene distance. 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju