Obala Antrim u Sjevernoj Irskoj jedno je od mjesta na svijetu koja djeluju nestvarno, poput kakve kulise za film koji ne pripadaju sadašnjem vremenu i prostoru. A definitivno najzanimljivije mjesto na tom potezu, dragulj je u kruni bajkovite obale je Prolaz divova - Giant's Causeway. 

Prije 50 do 60 milijuna godina erupcija vulkana oblikovala je to remek-djelo prirode koje čini oko 40 tisuća bazaltnih stupova, oko 3 km sjeverno od grada Bushmillsa. Jedinstveni primjer kako hlađenjem bazaltne lave može nastati izniman krajolik prepoznao je i UNESCO te ga 1986. uvrstio na popis svjetske baštine.

U vrijeme dok su ljudi objašnjavali pojave koje nisu mogli shvatiti legendama rodila se priča o tome kako je irski ratnik Finn McCool izgradio neobične stupove za borbu protiv škotskog rivala Benandonnera, a upravo toj priči nevjerojatan krajolik duguje svoje ime.

Prolaz divova - 2 Prolaz divova - 2 (Foto: Getty Images)

Iako je Prolaz divova bio poznat domaćem stanovništvu, kao otkriće lokaliteta određena je 1692. godina, kada je biskup William King posjetio područje. Trebala su proći stoljeća i stoljeća da bi Prolaz divova dobio zasluženu pozornost, a u 19. stoljeću turisti su počeli hrliti na irski sjever kako bi razgledali stupove koji se penju i do 12 metara visine, ali i prošetali po manjima do ulaza u more.

No Prolaz divova nekoć nije bio bezazlen. Ondje je tijekom prošlosti stradalo više brodova, a i dalje se pamti tragedija iz 16. stoljeća, kada se ondje nasukala galija španjolske armade i odnijela živote više od tisuću ljudi.

Imate li priliku, Prolaz divova svakako treba posjetiti, a zagledate li se u nevjerojatne stupove vidjet ćete zanimljive oblike koje tvore. Litice fantastičnih stupova od ohlađene lave uranjaju u Irsko more tvoreći oblike koji nose imena poput: Divovska čizma, Divovo oko, Pastirske stube, Saće, Divovske orgulje, Nakupine dimnjaka, Divovska vrata i Devina grba. 

Slučajna atrakcija: Čarobni prolaz koji je pogreškom postao senzacija u Sjevernoj Irskoj Dark Hedges - 3 Dark Hedges - 4 Dark Hedges - 5 +2 Dark Hedges - 2
 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju