Na spomen putovanja u SAD, prva asocijacija svakako je New York. Ako ne idete u Veliku jabuku, vjerojatno ćete u Los Angeles ili možda, Miami. No, Amerika ima i druge gradove koje bi valjalo obići, a jedan od njih nalazi se i u američkoj saveznoj državi Oregon i „odaziva“ se na ime Portland.

Grad broji nešto više od 600 tisuća stanovnika, a nudi prilično puno dobrih stvari. Portland je poznat po pivu, hrani, mostovima, najmlađim umirovljenicima, kao i ružama. Iako ruže nisu autohtone u toj regiji, niti je bilo koji vrtlar iz Portlanda stekao međunarodnu slavu uzgojem najboljih grmova, u gradu su iznimno popularne.

Prošećite Forest Parkom

S obzirom da je grad okružen zelenilom, jasno je kako je boravak u prirodi jedna od najboljih stvari koje možete ovdje raditi. Forest Park je jednostavno ogroman, već čak i od njujorškog Central Parka. U njemu se nalazi mreža od preko 150 kilometara raznih staza, a do parka bez problema možete stići javnim prijevozom.

Portland - 5 Portland - 5 (Foto: Getty Images)

Istražite pivsku scenu 

Portland je grad craft piva, pa ako ste ljubitelj piva, to je još jedan razlog više za posjetu. Pivovara ima i više no dovoljno, a nećete definitivno pogriješiti ni s jednom od njih. Culmination Brewing je lokalni favorit zbog svog nekonvencionalnog i modernog pristupa pivu.

Ako volite spojiti svoje krigle s hranom, odite u Assembly Brewing gdje poslužuju finu i ukusnu pizzu. Ljubitelji slađih okusa, voljet će Shimai Toshi Brewing i njihov fokus na voćna piva, a najbolji dio je taj što tamo možete kupiti i pivo za van.

Uživajte u sjajnim krafnama

Degustaciju započnite u dobro poznatom Voodoo Doughnut. Red će vjerojatno biti dugačak, ali se kreće brzo. Blue Star Donuts i Pip's Original daju svoj vlastiti stil klasičnim receptima, tako da nemojte preskočiti ni njih, a za sve one kojima vege prehrana znači mnogo, Doe Donuts poslužuje veganske krafne.

Velika je šansa da kad odete u Mikiko Mochi, postanete veliki fan mochi krafni. One su bez glutena i mliječnih proizvoda i imaju jedinstvene kombinacije okusa kao što su ube, li hing i yuzu koje nećete pronaći ni na jednom drugom mjestu.

Portland - 3 Portland - 3 (Foto: Getty Images)

Isprobajte kuhinje svijeta

Kad ljudi čuju kako je Portland "gurmanski" grad, vjerojatno samo pomisle da postoji nekoliko stvarno dobrih restorana. Griješe, jer Portland je zapravo pravi pravcati "foodie" grad. Nalazi se među 15 gradova u SAD - u s najvećim postotkom lokalnih restorana i u TOP 10 po broju restorana po glavi stanovnika, nadmašujući mnogo veće gradove u obje kategorije kao što su Washington, Los Angeles i Chicago.

Jesti vani jedna je od najboljih stvari koje možete raditi u Portlandu, a doista možete jesti na sve. Magna Kusina (Filipini), Kabba’s Kitchen (Senegal/Gambija), Two Brothers Cafe and Grill (Bosna i Hercegovina), Wajan (Indonezija), Merendero Estela (Honduras), samo su mali dio internacionalnih restorana koji vas ovdje čekaju.

Upoznajte tržnicu

Svi vole jednostavne tržnice kad vrijeme zatopli, čak i ako na kraju ništa ne kupe. Posjet „Farmer's marketu“ jedna je od najboljih stvari koje možete učiniti u Portlandu, jer je to sjajno mjesto za opipavanje bila grada.

Radi se o glavnoj gradskoj tržnici još od 1974., a iako ima i drugih, manjih tržnica, predlažemo da odmah posjetite ovu, glavnu i najpoznatiju.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju