Na obalama poznatog ribarskog sela Moeraki na Novom Zelandu, leži razbacano ogromno kamenje koje i danas potiče maštu i razne legende o svom postanku.

Gromade su ogromne, teške i po nekoliko tona, a smatra se kako su formirane prije 60 milijuna godina. Veličina im varira od pola metra do čak nekoliko metara. Njihove pukotine čine ih još zanimljivijima jer izgledaju kao da će se nešto izleći iz tog kamenja.

O njima su u kolonijalnim izvještajima i putničkim dnevnicima pisali putopisci 19. stoljeća, a stanovništvo ima svoje teorije o podrijetlu kamenja.

Naime, lokalni Maori ovaj fenomen objašnjavaju raznim legendama. Tako jedna kaže kako su ovo ostaci košara za jegulje koje je nakon potopa jedrilice more donijelo na obalu.

Druga pak govori kako gromade predstavljaju tijela mornara koja su se nakon oluje i brodoloma pretvorila u kamen. Ti mornari bili su prvi doseljenici na Novi Zeland (barem su trebali biti).

Postoje i razne priče koje uključuju vanzemaljce, a nas je ovo simpatično kamenje podsjetilo na jaja dinosaura. Ljepota je uistinu u očima promatrača…

Turistička atrakcija

Istina je da je kamenje zapravo milijunima godina ležalo ispod zemlje dok more nije ispralo pijesak i mulj koji ga je prekrivao. Formirali su se u morskom blatu i trebali su im milijuni godina dok nisu poprimili današnji oblik i veličinu.

Ovakvo kamenje ćete pronaći i u drugim dijelovima Novog Zelanda, samo je ovo najpoznatije zbog njihove velike koncentracije. Uostalom, i Moeraki je već poznata turistička destinacija.

Bilo bi ih još više da ih ljudi tijekom 19. stoljeća nisu odnosili s plaže – koristili su ih nekad kao građevinski materijal, nekad kao ukras ili suvenir. Danas su zaštićeni i zakonom je zabranjeno njihovo odnošenje s plaže, tako da se možete zadovoljiti „samo“ nekim od suvenira u obliku ovog neobičnog kamenja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju